Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
18/04/2018 | 06:15 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Προκλήσεις Άγκυρας για απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης

Προκλήσεις Άγκυρας για απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης
Προκαλεί και άλλο η Αγκυρα – αυτή την φορά  με σχόλιο της κρατικής της Τηλεόρασης που χαρακτηρίζει << απόφαση-σκάνδαλο από την Ελλάδα>>, την απόφαση ενός δικαστηρίου της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.
 Πρόκειται για επίθεση στην ελληνική δικαιοσύνη για την απόφασή του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας  με την οποία απορρίπτεται το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Μπουράκ Αγαρμίς (Agarmis Burak ) , φερόμενου ως μέλους της  οργάνωσης DHKP-C  (”Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο” / τουρκικά: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), . Η είδηση της κρατικής TV έχει τον απαράδεκτο τίτλο <<  Άλλη μία απόφαση-σκάνδαλο από την Ελλάδα>> και ειναι προφανές ότι με αυτόν επιδιώκεται συνέχιση της έντασης και στο δικαστικό επίπεδο, με ό,τι αυτο συνεπάγεται…
Ο Μπουράκ Αγαρμίς συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα μαζί με άλλους οκτώ. Τα  εννέα άτομα , φερόμενα ως μέλη της DHKP-C, είχαν συλληφθεί σε επιχείρηση της αστυνομίας σε τρεις γιάφκες και είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο με τις κατηγορίες «κατοχής εκρηκτικών και όπλων», «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και «κατοχής πλαστών εγγράφων». Στην επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής είχαν κατασχεθεί υλικά για κατασκευή βόμβας, εκρηκτικές ύλες και πλαστές ταυτότητες.
O 24χρονος Τούρκος διαμένει εδώ και 17 χρόνια στην Ολλανδία και είναι πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής. Κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά στο δικαστήριο. Κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για την έκδοση  είπε πως θέλει να γυρίσει στην Ολλανδία οπού σπούδαζε και εργαζόταν, ενώ τόνισε πως διώκεται από τις τουρκικές Αρχές διότι αγωνίζεται για την δημοκρατία.
Επίσης, σημείωσε πως δεν θέλει να εκδοθεί στην Τουρκία γιατί πιστεύει πως θα υποστεί βασανιστήρια. Κατά την διάρκεια της δίκης κατέθεσαν δύο μάρτυρες οι οποίοι υποστήριξαν πως η πολιτική κατάσταση στη Τουρκία δεν είναι καλή, δηλώνοντας βέβαιοι πως εφόσον Μπουρακ Αγαρμίς εκδοθεί  θα υποστεί βασανιστήρια. Ο εισαγγελέας πρότεινε να είναι αρνητική η απόφαση για την έκδοση του 24χρονου με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στην γειτονική χώρα δεν είναι καλή για περιπτώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
<<Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε και το 6ο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 9 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C που έχουν συλληφθεί>>, αναφέρει η είδηση της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας που εμφανίζει τους συλληφθέντες ως μελη της  οργάνωσης  .
 Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη απορριπτική απόφαση του Συμβούλιο Εφετών Λάρισας στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση Τούρκου κρατουμένου, καθώς την Μεγάλη Εβδομάδα υπήρξε αρνητική γνωμάτευση και για την έκδοση στην Τουρκία του αρθρογράφου Αλί Ερτζάν Γκιόκογλου. (Ali Ecram Gokoglou) που βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας.
Το δημοσιευμα επικαλείται επίσης αναφορές του ελληνικού τυπου της εποχής που έκαναν λόγο για ευρήματα που δείχνουν ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σημειώνεται πως ο πολιτικός βραχίωνας της οργάνωσης έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία, ενώ συνολικά η οργάνωση βρίσκεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Τουρκίας.
Η  DHKP-C είναι τούρκικο ακροαριστερό κόμμα που ιδρύθηκε το 1972 από τον Ντουρσούν Καρατάς, που πέθανε το 2008 στην Ολλανδία, όπου εκεί ζούσε . Στην Τουρκία αναφερεται ενίοτε και ως φιλοκουρδικό αλλά  αυτο, σύμφωνα με αναλυτές,  δεν ειναι αληθές.
Σύμφωνα με προ 5μήνου δημοσιευμα της Καθημερινής, πολλά μέλη του DHKP-C ( που προέρχεται από διάσπαση της  Dev-Sol /Επαναστατική Αριστερά)  έχουν διαφύγει στην Ε.Ε., η οποία την κατατάσσει μεν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά επιδεικνύει ανοχή στην παρουσία των υποστηρικτών της, καθώς η τρομοκρατική δράση περιορίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδρυτής της, Ντουρσούν Καρατάς, ζούσε στην Ολλανδία ώς τον θάνατό του, το 2008. «Το DHKP-C, που έχει απαγορευθεί από το 1998 στη Γερμανία, είναι η πιο σημαντική από τις τουρκικές ακροαριστερές οργανώσεις» αναφέρει έκθεση της γερμανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος). «Στην Τουρκία οι οργανώσεις αυτές αναπτύσσουν και τρομοκρατική δράση», ενώ «στη Γερμανία, προκειμένου να αποκτήσουν το ευρύτερο δυνατό δημόσιο έρεισμα, εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων των μεταναστών και των εργατών και αναδεικνύουν ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των ξένων και τα κοινωνικά δικαιώματα».
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης