Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
02/06/2019 | 06:15 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ από τον Κινέζο υπουργό Άμυνας

Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ από τον Κινέζο υπουργό  Άμυνας

Δίνοντας συνέχεια στους υψηλούς τόνους μια μέρα μετά την ομιλία, σε επιθετικό ύφος, του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε επέκρινε τις ΗΠΑ για τη στήριξή της στην Ταϊβάν και για τις ναυτικές επιχειρήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή.
Μιλώντας στο φόρουμ του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, μια μέρα μετά την ομιλία Σάναχαν, ο Γουέι δήλωσε ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» αν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Κίνα από την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ιερό έδαφος, το οποίο και θα πάρει δια της βίας αν αυτό είναι αναγκαίο.
«Καμία απόπειρα διαχωρισμού της Κίνας δεν θα πετύχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, που μίλησε φορώντας τη στρατιωτική του στολή, ως στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Όπως είπε, η Κίνα δεν θα παραιτηθεί της χρήσης βίας στη διαδικασία της επανένωσης με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αποφασιστικότητας του Πεκίνου. «Θα αγωνιστούμε για τη διαδικασία της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν δίνουμε καμία υπόσχεση ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.
«Οποιαδήποτε υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της βούλης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε.
Στο λεκτικό μπραντεφέρ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Σάναχαν, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα «τηρούν πλέον παθητική στάση» αναφορικά με τη συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Σε μια ξεκάθαρη αναφορά του προς τις ΗΠΑ, ο Γουέι σήμερα ανέφερε: «Κάποιες χώρες από έξω από την περιοχή έρχονται στην Νότια Σινική Θάλασσα να κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».
Η Κίνα «θα πολεμήσει ως το τέλος» αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο σε εμπορικά θέματα, προειδοποιήσε ο Γουέι. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί συνομιλίες «θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή».

Τι είπε για την Huawei

Η Huawei δεν είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Αμύνης, παρ’ όλο που ο ιδρυτής της Ρεν Ζενγκφέι είχε κάνει προηγουμένως στρατιωτική καριέρα, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Αμύνης Ουέι Φενγκέ.
Κατά την ομιλία του στη διάσκεψη Ασφαλείας του Σάνγκρι Λα στη Σιγκαπούρη, ο Φενγκέ τόνισε «η Huawei δεν είναι στρατιωτική εταιρεία. Μην πιστεύετε πως επειδή ο ιδιοκτήτης της υπηρέτησε στον στρατό, τότε και η εταιρεία του ιδρύθηκε για να ανήκει στον στρατό. Αυτό δεν ισχύει, γιατί πολλοί τέτοιου είδους πρώην στρατιωτικοί, μετά τη συνταξιοδότησή τους, έχουν αναλάβει εταιρείες σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο».

Υποστήριξε την επέμβαση στην Πλατεία Τιενανμέν 

Η καταστολή των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989 ήταν η μόνη ορθή πολιτική που η κυβέρνηση μπορούσε να ακολουθήσει, υποστήριξε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Αμύνης Ουέι Φενγκέ.
«Το επεισόδιο αυτό ήταν μία πολιτική αναταραχή και η κεντρική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να σταματήσει την αναταραχή αυτή, μέτρα τα οποία ήσαν απολύτως ορθά», δήλωσε ο υπουργός κατά την ομιλία του στη διάσκεψη για την Ασφάλεια Σάνγκρι Λα στη Σιγκαπούρη.
Ενώπιον πολλών άλλων ομολόγων του, υψηλόβαθμων στρατιωτικών και ειδικών αναλυτών, ο Ουέι εξέφρασε την απορία του γιατί όλοι υποστηρίζουν «ότι η Κίνα δεν χειρίσθηκε ορθά το συμβάν αυτό».
«Τα 30 χρόνια τούτα απέδειξαν πως η Κίνα βίωσε μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Ουέι, προσθέτοντας πως χάρις στις δράσεις της κυβέρνησης «η Κίνα χαίρει σταθερότητας και ανάπτυξης».
Πριν 30 χρόνια, το Πεκίνο βρέθηκε στο επίκεντρο μίας φοιτητικής εξέγερσης και διαδηλώσεων, που στις 4 Ιουνίου 1989 κατέληξε στην επέμβαση του στρατού για την καταστολή της, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς —πάνω από 1.000 για ορισμένους.
Γιώργης-Βύρων Δάβος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης