Επειδή εύκολα απογοητευόμαστε κι ακόμη πιο εύκολα θριαμβολογούμε. Η απόφαση Τραμπ για “πάγωμα” στην παράδοση των τουρκικών F-35 είναι προσωρινή! Μην το ξεχνάμε και μην το υποτιμούμε. Πόσο θα είναι στην …κατάψυξη;

Μέχρι να συμμορφωθεί ο Ερντογάν σ΄ αυτά που ζητούν οι ΗΠΑ. Και δεν είναι μόνο η αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον. Αυτός είναι η αφορμή που βέβαια όσο περνά ο καιρός γίνεται και θέμα γοήτρου για τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον θέλει από την Τουρκία αποδείξεις ότι παραμένει πιστό μέλος του ΝΑΤΟ κι αυτό δεν μπορεί να γίνει “παίζοντας” ο Ερντογάν με Μόσχα και Τεχεράνη.

Εναλλακτικά αν ο Ερντογάν δεν υποχωρήσει, οι ΗΠΑ θα περιμένουν να πέσει. Πόσο πιθανό είναι να συμβεί σ΄ έναν πρόεδρο με την προσωπικότητα του Ερντογάν που μόλις έχει θριαμβευτικά επανεκλεγεί κι ελέγχει τα πάντα στην Τουρκία; Δύσκολο αλλά όχι απίθανο. Η οικονομία είναι ο πυλώνας που στοχεύουν οι ΗΠΑ και είναι αλήθεια ότι δεν θα αντέξουν για πολύ οι Τούρκοι πολίτες την ακρίβεια και την απαξίωση του νομίσματός τους και κατά συνέπεια των χρημάτων που έχουν στην τσέπη και στις τράπεζες. Αν η κατρακύλα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, τότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κοινωνικών αντιδράσεων ακόμη κι απέναντι στον λαοπρόβλητο Ερντογάν.

Συμπέρασμα: ας μην επαναπαυόμαστε στην υπογραφή που έβαλε πριν από λίγες ώρες ο Τραμπ! Τα F-35 των Τούρκων θα ΄ρθουν στο Αιγαίο. Ας εκμεταλλευθούμε την αργοπορία τους, για να δούμε πως θα μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε. Έχουμε ξαναγράψει ότι ο εκσυγχρονισμός των 85 F-16, δεν είναι αρκετός.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016