Το ερώτημα “πόσο έτοιμοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση με την Τουρκία” δεν απευθύνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτές έχουν απάντηση… Απάντηση πρέπει να δώσει το λεγόμενο “πολιτικό προσωπικό” το οποίο καθοδηγεί την κοινή γνώμη με τα ΜΜΕ κι όχι μόνο. Η διαμόρφωση του κλίματος στην κοινή γνώμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Προς ποια κατεύθυνση;

Αν και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων μεταδίδουν την αποφασιστικότητα μας ακόμη και να αναμετρηθούμε σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία, έχει γίνει αντιληπτή η προσπάθεια να παρουσιαστούν “εναλλακτικές λύσεις” με πρώτη και καλύτερη τη Χάγη.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ της κοινωνιολογίας της ιστορίας της Οθωμανικής περιόδου – τουρκολόγος ,στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Παν.Πειραιά και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχολιάζει χωρίς να “στρογγυλεύει” την κατάσταση.

Τι υποστηρίζει:

” Το 54,6% των ερωτηθέντων θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, έναντι 39,2% που απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καθόλου ή όχι και τόσο πιθανό. Το 6,3% απάντησε:  Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
Στην ερώτηση για την πιο ενδεδειγμένη επίλυση των όποιων διαφορών μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, το 42,6% θεωρεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έναντι 28,8% που προτιμά τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το 21,3% απαντά «καμιά από τις παραπάνω λύσεις». Στο 7,2% οι απαντήσεις  Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.”

Δικό μου συμπέρασμα :
Η κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη και φυσικά υπό το καθεστώς φόβου σύγκρουσης, προκρίνει το συμβιβασμό της Χάγης, χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει αυτό και χωρίς να γνωρίζει πως η Τουρκία εάν πάρει ένα, αμέσως θα ζητήσει δύο και τρία, άνευ τέλους και ορίου στα θέλω της.
Η Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων που υποτάχθηκε οικονομικά, ετοιμάζεται να υποταχθεί και στα εθνικά θέματα. Υποταγή που θα παρουσιαστεί ως έντιμος σχεδόν νικηφόρος ειρηνικός συμβιβασμός και επομένως αποδεκτός από το λαό όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Εξάλλου έτσι έχει γίνει με όλες τις εθνικές μας ήττες σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία 45 χρόνια”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016