Το θέμα της Λιβύης δεν προέκυψε χθες. Ούτε η προσπάθεια του Ερντογάν να εμπλακεί στην κρίση και να την εκμεταλλευθεί. Δεν έχουμε πολλές δικαιολογίες για τον αποκλεισμό μας απ΄ όσα συμβαίνουν δίπλα μας και μας αφορούν άμεσα. Για την ακρίβεια δεν έχουμε καμία δικαιολογία… Όσο εμείς ασχολούμασταν με τα προεκλογικά μας η κρίση έτρεχε. Κι όταν προέκυψε νέα κυβέρνηση ασχοληθήκαμε με το πότε θα ξανακάκουμε εκλογές, πως θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, ποιοι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίζουν και ποιος θα ‘ναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Κάπως έτσι στη Διάσκεψη του Βερολίνου είναι όλοι εκτός από τον “πυλώνα σταθερότητας”, την Ελλάδα.

Η πρόθεση-επιθυμία της Γερμανίας για σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο είχε προαναγγελθεί από την Μέρκελ στις αρχές Σεπτεμβρίου… Η κυβέρνηση το ήξερε.

Πριν από τις εκλογές ο ναύαρχος του Χάφταρ, ο Μαντάουι, είχε ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα για επαφές. Το προεκλογικό κλίμα εμπόδισε την επίσκεψη. Εκτός απ΄ αυτό η “νομιμοφροσύνη” μας δεν μας επέτρεπε υποτίθεται να παραβιάσουμε την
απόφαση του ΟΗΕ και της Ε.Ε. για στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Από τον Ιούνιο ακόμη ,ο Ερντογάν είχε αρχίσει να εμπλέκεται απροκάλυπτα πλέον στα εσωτερικά της Λιβύης και αποκλείεται η νέα κυβέρνηση να μην είχε ενημερωθεί σχετικά από τους απερχόμενους ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ, ώστε να κινηθεί εγκαίρως και αναλόγως. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, υπήρχε χρόνος για να γίνουν κάποιες κινήσεις και να προλάβουμε τη “συμφωνία” Άγκυρας-Τρίπολης.

Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα απ΄ όλα να αναγνωρίσεις την ύπαρξη του και να παραδεχτείς τις ευθύνες σου για τη δημιουργία του. Μόνο έτσι έχεις κάποιες ελπίδες να το λύσεις. Ακούγοντας τη χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σπύρου Πέτσα καταλαβαίνει οποιοσδήποτε ότι η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί ότι συνελήφθη κοιμώμενη.
Σε ερώτηση σχετικά με «απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη»,ο κ.Πέτσας απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης».

Εμείς θέλουμε, αλλά όπως φαίνεται δεν μας “παίζουν” και πρέπει να επιβάλλουμε την παρουσία μας…

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016