Για το κοίτασμα που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ακούστηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά. Οι ειδικοί, που προσέγγισαν το θέμα χωρίς τον δικό μας “δημοσιογραφικό ενθουσιασμό”, το παρουσίασαν στην πραγματική του διάσταση: πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε στην περιοχή, πολύ μεγάλο για την Κύπρο, όχι τόσο μεγάλο όσο θα επιθυμούσε ώστε να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στο ενεργειακό παιχνίδι. Ωστόσο υπολογίζεται ότι μπορεί να κερδίζει από την εκμετάλλευσή του 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Καθόλου άσχημα.

Όμως το μόνιμο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η Τουρκία η οποία θέλει με κάποιο τρόπο να βάλει χέρι στο ταμείο! Αυτό είναι το ζητούμενο για την Άγκυρα. Να πάρει λεφτά χωρίς να ΄χει καμία δουλειά στη περιοχή!

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, έχει προτείνει να παίρνει μέρος των…εισπράξεων οι Τουρκοκύπριοι -δηλαδή η Τουρκία- μέσω ενός διεθνούς ταμείου ή μέσω της ΕΕ.

Ο τοποτηρητής της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Ακιντζί προτείνει τη μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω της Τουρκίας

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BNT, εξέφρασε την άποψη ότι το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

“Απαιτείται οικονομική συνεργασία . Αν βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου, η πιο λογική διαδρομή για να φτάσει στην Ευρώπη, είναι μέσω της Τουρκίας. Η Κυπριακή πλευρά, πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συνεργασία για να ζήσει φιλικά με μια μεγάλη χώρα 80 εκατομμυρίων, διαφορετικά θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις”, απειλεί ο Ακιντζί.

Τα τουρκικά επιχειρήματα για το φυσικό αέριο στην Κύπρο, είναι γνωστά και σαθρά. Η Άγκυρα στηρίζει τις διεκδικήσεις της στη χάραξη ΑΟΖ που αγνοεί τελείως την ύπραξη του Καστερόλιζου. Μ΄ αυτό το …άλμα λογικής του παραλόγου θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στα οικόπεδα 4,5,6,7!

Επιπλέον, η τουρκική εταιρεία πετρελαϊκών ερευνών (TPAO) έχει συνάψει συμφωνίες με το ψευδοκράτος και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες ,στη βόρεια περιοχή του νησιού. Η Άγκυρα εμπόδισε την ΕΝΙ να διεξάγει έρευνες στο οικόπεδο 8. Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει άμεσα δικαιώματα στην περιοχή, επικαλείται τη σύμβαση με τα κατεχόμενα για το οικόπεδο 8.

Η τουρκική μοναξιά…

Όμως η Τουρκία είναι μόνη. Οι διπλωματικές της σχέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ είναι ανύπαρκτες. Είναι παράδοξο αλλά με τη μοναδική χώρα της περιοχής που έχει επαφή είναι …η Ελλάδα. Η μοναδική διέξοδος που έχει η Άγκυρα για να ΄χει κάποιο κέρδος από το ενεργειακό παιχνίδι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι η μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι έχει ελπίδες ακόμη και γι΄ αυτό. Έτσι κι αλλιώς το μοναδικό επιχείρημα που έχει να προτάξει αυτή τη στιγμή είναι η φασαρία που κάνει μέσω των πολεμικών της πλοίων που περιπλέουν συνοδεύοντας εδώ κι εκεί ερευνητικά σκάφη πέριξ της Κύπρου.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016