Πόνος στο γόνατο: πιθανές αιτίες

Ο πόνος στο γόνατο είναι μια κοινή ενόχληση, η οποία εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Το γόνατο είναι η μια μεγάλη άρθρωση στο σώμα (και μία από τις πλέον σύνθετες), γεγονός που σημαίνει ότι καταπονείται συνεχώς. Η καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος παθήσεων, που κυμαίνονται από χρόνιες καταστάσεις έως οξείς τραυματισμούς που προκαλούν οίδημα στην περιοχή.

  • Τραυματισμός ή μόλυνση

Το οίδημα στο γόνατο είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος στους τραυματισμούς. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στο γόνατο συχνά οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό, ιδίως στους νεότερους και υγιέστερους ασθενείς. Το οίδημα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση. Αμέσως μετά τον τραυματισμό, η ροή του αίματος αυξάνεται στην περιοχή και απελευθερώνονται υγρά, πρωτεΐνες και λευκά αιμοσφαίρια με στόχο την επούλωση του τραύματος.

Πέρα από τους τραυματισμούς, ακόμη και η ύπαρξη μιας μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο. Συχνά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα και αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας πυρετό. Παρόλο που μπορεί να οφείλεται σε μια πληγή η οποία δεν καθαρίστηκε σωστά, άλλες λοιμώξεις (στο ουροποιητικό σύστημα ή στην αναπνευστική οδό) μπορούν να περάσουν από την κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στο γόνατο.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο. Αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου (συχνά καθώς γερνάμε) και προκαλεί γενικά την κατάπτωση της περιοχής, καθιστώντας επίπονη την κίνηση. Το γόνατο επηρεάζεται συχνότερα από δύο μορφές αυτής της νόσου: την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στην πρώτη (την πιο κοινή μορφή), ο χόνδρος, ο οποίος προστατεύει τα άκρα των οστών, φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Στη δεύτερη, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει την άρθρωση και βλάπτει τους συνδετικούς ιστούς και τα οστά.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος (που απαντώνται φυσιολογικά στο σώμα) και συσσωρεύονται κρύσταλλοι ουρικού στην άρθρωση, γεγονός που προκαλεί έντονο πόνο, οίδημα και ερυθρότητα. Αν και αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, των καρπών και των δακτύλων. Η ουρική αρθρίτιδα συχνά εμφανίζεται στα άκρα, επειδή οι αρθρώσεις αυτές τείνουν να έχουν ψυχρότερη θερμοκρασία, ήτοι ένα πιο αποδεκτό περιβάλλον για τον σχηματισμό κρυστάλλων.

Η κύστη του Μπέικερ

Μπορεί το όνομα να μην είναι γνωστό, αλλά πρόκειται για ένα συχνό σύμπτωμα, το οποίο δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Παρουσιάζεται όταν κάποια αιτία ερεθίζει τον αρθρικό υμένα, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή υγρού. Δημιουργείται μια κύστη, η οποία συχνά δεν είναι πολύ οδυνηρή και σε μερικές περιπτώσεις εξαφανίζεται από μόνη της, αλλά συχνά επανεμφανίζεται εάν η υποκείμενη αιτία δεν αντιμετωπιστεί.

Κάθε φορά που αισθανόμαστε πόνο, είτε στο κεφάλι, στην πλάτη ή ακόμη και πονόδοντο, μας φαίνεται ότι είναι το χειρότερο που μπορούμε να βιώσουμε. Στην περίπτωση, όμως,  του γονάτου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, επειδή είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του σώματος μας. Αν νιώθετε πόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εγκαίρως. Επίσης, αν σας αρέσει να κάνετε γυμναστική, θα πρέπει να θυμάστε ότι και η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική για την ανάπλαση των μυών και των αρθρώσεων: αν νιώθετε κουρασμένοι, προτιμήστε να δώσετε χρόνο στο σώμα σας ώστε να επανέλθει και να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα, να δείτε μια ταινία ή να διασκεδάσετε παίζοντας φρουτάκια, ώστε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016