Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
23/11/2021 | 08:24 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Πώληση F-16 σε Τουρκία: «Κάτι ψήνεται» μεταξύ Ερντογάν-Μπάιντεν

Πώληση F-16 σε Τουρκία: «Κάτι ψήνεται» μεταξύ Ερντογάν-Μπάιντεν

Νέα δεδομένα μετά τις δηλώσεις της νέας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ για την Τουρκία. Όπως μετέδωσε στο OPEN ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου οι δηλώσεις της νέας υφυπουργού θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως αλλαγή στάσης. Κι αυτό γιατί η Κάρεν Ντόνφριντ χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αγορά F-16, όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι για το θέμα αυτό αποφασίζει το Κογκρέσο.

Η Κάρεν Ντόνφριντ είναι αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρω-ασιατικές σχέσεις. Ανέλαβε τη θέση που είχε παλαιότερα η Βικτόρια Νούλαντ. Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, αναφερόμενος στις δηλώσεις της νέας υφυπουργού, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν αλλαγή πολιτικής.

Ξεκινά τεχνική διαδικασία για τα F-16

Όπως επισήμανε, η Κάρεν Ντόνφριντ χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αγορά των F-16, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είπε στον Ερντογάν ότι αποφασίζει το Κογκρέσο. Αλλά έκανε και μία αποκάλυψη: Ότι έρχεται στην Αμερική τουρκική αντιπροσωπεία για να έχει συζητήσεις για την πιθανή αγορά  μαχητικών F-16.

Θα συνεχίσουμε -όπως είπε η υφυπουργός Εξωτερικών- μέσω αυτής της τεχνικής διαδικασίας για να προωθήσουμε αυτό το αίτημα. Δηλαδή, τοποθετείται επί του τουρκικού αιτήματος, ενώ δεν έχει λάβει ακόμα θέση επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, η Αμερικανίδα υφυπουργός αναφερόμενη στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στη Ρώμη είπε ότι: «Αυτή η συνομιλία οδήγησε και τους δύο να συμφωνήσουν ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας για τα πολλά ζητήματα στα οποία μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά μαζί».

Γιαβάς – γιαβάς Μπάιντεν και Ερντογάν

Και προσέθεσε ότι οι περισσότερες από τις συνομιλίες της στο Υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα: για το πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτή τη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι με μια συγκεκριμένη πρόταση. Ανυπομονεί, λέει, να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση.

Άρα, διαπιστώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, μπορούμε να εικάσουμε ότι Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν σε μία πορεία βελτίωσης των σχέσεων της Αμερικής και της Τουρκίας, η οποία -όπως συμβαίνει πάντα- σημαίνει και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Θα περιλαμβάνουν αυτές οι υποχωρήσεις και τους S-400; Από την απάντηση της κ. Ντόνφριντ φαίνεται ότι η Αμερική θα μπορούσε να χαριστεί στην Ινδία, που αγόρασε και αυτή το ρωσικό σύστημα, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν για την Τουρκία. Θα παραμείνουν οι κυρώσεις, εκτός εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει τους S-400, πακέτο, στον Πούτιν.

Ελλάδα – Τουρκία – ΗΠΑ

Σε αυτή την περίπτωση αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, αλλά δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα. Η κ. Ντόνφριντ απάντησε και σε ερώτηση για την Ελλάδα: ότι, δηλαδή, «η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία. Παίρνουν οι ΗΠΑ θέση υπέρ της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας;», για να απαντήσει:

«Λυπάμαι πολύ που ακούω ότι αυτό προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία… Γιατί πιστεύω ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ να έχουν μια βαθύτερη εμπλοκή με οποιονδήποτε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εξίσου να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Φυσικά, ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εξετάσω με τους Τούρκους εταίρους μας πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά. Νομίζω ότι η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από αυτή την οπτική».

Όλες οι ειδήσεις

Οργή για την εξαίρεση των ιπτάμενων της ΠΑ από το «έκτακτο επίδομα Covid-19» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Η Τουρκία «σκεπάζει» ελληνικά νησιά με αεροσκάφη και Navtex! Πετάνε στις Οινούσσες, «σβήνουν» τη Λήμνο

Ο κίνδυνος Κύπρος και η Ελλάδα να μεταβληθούν στον χώρο των συνόρων  του ευρασιατικού μπλοκ, κάτω από την ηγεμονία της Τουρκίας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης