Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
11/04/2018 | 21:35
Militaire News

Πόλεμοι δι΄ασήμαντον αφορμήν! Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιους!

Πόλεμοι δι΄ασήμαντον αφορμήν! Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιους!

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

από το timelink.gr

Έχουν δίκιο όσοι επισημαίνουν τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θα έχουν υπόψη τους ότι η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από πολέμους που προκλήθηκαν δι ‘ασήμαντον αφορμήν. Άσχετα αν σε μερικές περιπτώσεις τα αίτια ήταν πολύ σοβαρά .

Το 1838 η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στο Μεξικό , για ποιο λόγο νομίζετε; Επειδή στη διάρκεια των εμφύλιων ταραχών του 1828 , ο μεξικάνικος όχλος βανδάλισε ένα ζαχαροπλαστείο που ανήκε σε Γάλλο, τον οποίον οι ντόπιοι αρνήθηκαν να αποζημιώσουν. Ο ζαχαροπλάστης διαμαρτυρήθηκε στις μεξικανικές αρχές , αλλά χωρίς αποτέλεσμα . Στράφηκε ,λοιπόν στον βασιλιά του ,τον Λουδοβίκο-Φίλιππο της Γαλλίας, ο οποίος βρήκε έτσι την αφορμή που έψαχνε για να εισβάλει στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής…Η σύρραξη κράτησε ένα χρόνο και έληξε με την επέμβαση των Βρετανών , αφήνοντας πίσω της 300 νεκρούς.

Πόλεμος για ένα χαστούκι…
Περίπου την ίδια περίοδο ένας άλλος πόλεμος άρχιζε στην Αφρική, με αφορμή ένα χαστούκι. Το έδωσε ο Οθωμανός αντιβασιλέας της Αλγερίας στον πρόξενο των Γάλλων , οι οποίοι είχαν τη χώρα στην κατοχή τους από το 1830-1960. Το γεγονός ενόχλησε πολύ τον Κάρολο Ι’ της Γαλλίας, ο οποίος διέταξε μπλόκα στα αλγερινά λιμάνια. Αυτό κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι να βομβαρδίσουν οι Αλγερινοί το πλοίο που μετέφερε τον Γάλλο διαπραγματευτή, δίνοντας έτσι την αφορμή στους Γάλλους να κηρύξουν τον πόλεμο. Το ποιος τον κέρδισε είναι γνωστό : οι Γάλλοι απέκτησαν την πλήρη κυριότητα της Αλγερίας το 1834…

Ο πόλεμος της κουτσουλιάς
Μερικές δεκαετίες μετά ,έλαβε χώρα ο πόλεμος της κουτσουλιάς, που έγινε μεταξύ Περού, Βολιβίας και Χιλής από το 1879-1883.Η κουτσουλιά των πουλιών- «Guano» στα ισπανικά – διακρίνεται για την υψηλή συγκέντρωση φωσφόρου και αζώτου, και για το λόγο αυτό ήταν βασικό συστατικό στην παραγωγική διαδικασία λιπασμάτων ,αλλά και πυρίτιδας. Χρυσάφι. Το μεγαλύτερο «απόθεμα» κουτσουλιάς ήταν κατά μήκος της ακτογραμμής της Ερήμου Ατακάμα, κάτι που την έκανε μήλο της έριδος για τις τρεις χώρες: η Βολιβία αύξησε τους φόρους στην εκμετάλλευση της περιοχής, η Χιλή την κατέλαβε στρατιωτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, κάνοντας Βολιβία και Περού να της κηρύξουν τον πόλεμο, τον οποίον ,όμως έχασαν χάρη στην ανωτερότητα του χιλιανού ναυτικού…
Ο πόλεμος της καμήλας
Νωρίτερα δύο αραβικές φυλές πολεμούσαν η μία την άλλη για περισσότερα από 40 χρόνια εξ αιτίας των σεξουαλικών επιδόσεων μιας καμήλας. Η καμήλα αυτή ανήκε σε μία γυναίκα και όπως ήταν τσαχπίνα,ζευγάρωσε με τον επιβήτορα του ηγέτη μιας φυλής, ο οποίος , όμως δεν αναγνώρισε τον καρπό του έρωτα των δύο θηλαστικών και σκότωσε την καμήλα. Ο ηγέτης της άλλης φυλής που κατά σύμπτωση ήταν ανιψιός της γυναίκας στην οποίαν ανήκε η καμήλα , εκδικήθηκε το θάνατο της σκοτώνοντας τον μεγάλο ηγέτη, πράξη που έδωσε τη λαβή για πολύχρονο πόλεμο μεταξύ των δύο φυλών.
Δύο άλλες αραβικές φυλές ήρθαν σε πόλεμο διάρκειας επίσης 40 ετών ,με αιτία επίσης δύο τετράποδα. Στο επίκεντρο της διαμάχης μία ύποπτη ιπποδρομία. Ο ηγέτης της μίας φυλής προσκάλεσε τον ομόλογο του άλλης φυλής σε αγώνα δρόμου με άλογα . Πίστευε ότι ο επιβήτορας του που ήταν από μία ράτσα γνωστή για την ταχύτητα της ,θα εξαφάνιζε τους αντιπάλους του . Οι της άλλης φυλής όμως έστησαν ενέδρα στο άλογο και η …αθλητική συνάντηση κατέληξε σε πολεμική αναμέτρηση, μεταξύ των ιππέων…

Πόλεμος για ένα μούσι

Η ιστορία έχει καταγράψει και ένα πόλεμο με αιτία ένα μούσι. Ανήκε στον γενειοφόρο βασιλιά Λουδοβίκο Ζ’ της Γαλλίας , που παντρεύτηκε το 1137 την Ελεονόρα, δούκισσα της Ακιτανίας, παίρνοντας προίκα δύο επαρχίες. Όταν όμως επέστρεψε από τις σταυροφορίες ξυρισμένος , η βασίλισσα δεν εκτίμησε τον ξυρισμένο εαυτό τκαι απαίτησε να καλλιεργήσει και πάλι το πλούσιο μούσι στο πρόσωπό του. Ο βασιλιάς αρνήθηκε φυσικά και το διαζύγιο ήταν πια γεγονός. όταν Η Ελεονόρα ξανάρχισε τη ζωή της στην Αγγλία , όπου παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β’, απαιτώντας μετά την ένωση να της επιστραφεί η προίκα από τον αποτυχημένο γαλλικό γάμο. Ο Λουδοβίκος αρνήθηκε για άλλη μια φορά και ο πόλεμος Αγγλίας-Γαλλίας εγκαινιάστηκε με πάσα επισημότητα. Η φονική περιπέτεια θα κρατούσε περισσότερα από 300 χρόνια (1152-1453), αναδεικνύοντας νικητή τη Γαλλία τελικά, αν και η οικονομική καταστροφή ήταν πραγματικότητα και για τις δύο πλευρές.

Ναπολέων : Το σόκ της κάνναβης
 
Αντίθετα ,αληθοφανές ως αιτία πολέμου φαίνεται το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο Βοναπάρτης για να δικαιολογήσει την εισβολή των στρατευμάτων του στη Ρωσία. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κάνναβης στον κόσμο και από τις εξαγωγές της εξαρτιόταν το ισχυρό ναυτικό της Βρετανίας που χρησιμοποιούσε σχοινί και πανιά κάνναβης.
Οι αυξημένες απαιτήσεις σε καραβόπανα και καραβόσκοινα που πρότασσε ο αγώνας δρόμου χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ολλανδία για την αποίκηση του Νέου Κόσμου εκείνη την εποχή, έκαναν τη ζήτηση για κάνναβη να μεγαλώσει. Ο Ναπολέων επιθυμούσε να διακόψει την εξαγωγή κάνναβης της Μόσχας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να πάρει η Γαλλία τα ηνία στη θάλασσα. Ατύχησε ,όμως καθώς ο «στρατηγός χειμώνας» τον υποχρέωσε σε οδυνηρή ήττα από την οποίαν ο μέγας στρατηλάτης δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης