Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
11/11/2019 | 08:30
Militaire News

Πολεμικό Μουσείο: 5 γκραβούρες-χαλκογραφίες του 17ου αιώνα δώρισε συλλέκτης

Πολεμικό Μουσείο: 5 γκραβούρες-χαλκογραφίες του 17ου αιώνα δώρισε συλλέκτης

Το Πολεμικό Μουσείο για μια ακόμη φορά έγινε αποδέκτης μιας μοναδικής/ανεκτίμητης δωρεάς εκ μέρους του συλλέκτου/δωρητού κ. Θεοδώρου Ντατσοπούλου.

Πρόκειται για πέντε γκραβούρες/χαλκογραφίες τού 17ου αιώνα (1690+) με θέμα τις μάχες τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, 10 βιβλία σχετικά με τον Μ. Αλέξανδρο και 8 χάρτες τού 17-18ου αιώνα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας τής Βενετίας.
Προτίθεται δε να δωρίσει και δύο μεσαιωνικές πανοπλίες στο εγγύς μέλλον.
Οι γκραβούρες είναι έργα τού Γάλλου χαράκτη Gérard Audran (1640-1703) από ζωγραφικά έργα τού διάσημου Γάλλου (προσωπικού ζωγράφου τού

Λουδοβίκου IVX, τού Βασιλιά Ηλίου) Charles Le Brun (1619-1690).

Ηδη οι γκραβούρες έλαβαν την θέση τους στον εκθεσιακό χώρο του ΠΜ (στήν αίθουσα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου) πλάϊ στους υπάρχοντες  πίνακες/σχεδιαγράμματα με την ανάλυση των αντιστοίχων μαχών.

“Είναι πράγματι μία γενναιόδωρη προσφορά του συλλέκτου κ. Θεοδώρου Ντατσοπούλου και τον ευχαριστούμε θερμά εκτός των άλλων για την ευγένειά του και την ταπεινότητα που τον διακρίνει.

Χάρη στην συλλογική προσπάθεια όλων των μελών του ΔΣ απεκτήθη η δέουσα εμπιστοσύνη στο Πολ.Μουσείο και σχεδόν καθημερινά έρχονται αξιόλογα κειμήλια και έργα”, λέει ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ε.α Αθανάσιος Παναγόπουλος.

Ο Gérard Audran (1640-1703), ήταν γάλλος χαράκτης της οικογένειας Audran, ο τρίτος γιος του Claude Audran.

Γεννήθηκε στη Λυών και διδάχθηκε τις πρώτες αρχές σχεδιασμού και χάραξης από τον πατέρα του.
Aκολουθώντας το παράδειγμα του αδελφού του, πήγε στο Παρίσι για να τελειοποιηθεί στήν τέχνη του.
Το 1666 κατέλαβε με τα έργα του την πρώτη θέση τών χαρακτών στο Παρίσι.
Την επόμενη χρονιά πήγε στην Ρώμη, έμεινε γιά τρία χρόνια, όπου χάραξε πολλές χαλκογραφίες.

Με την επιστροφή του, στό Παρίσι ο Gérard Audran ορίστηκε επίσημος χαράκτης τού βασιλιά, από τον οποίο εισέπραξε μεγάλη βοήθεια καί ενθάρρυνση.
Το έτος 1681 εισήχθη στο συμβούλιο της Βασιλικής Ακαδημίας.

Τα χαρακτικά του «Le Bruns Battles of Alexander» θεωρούνται τα καλύτερα των πολυάριθμων έργων του.
Ο Gerard δημοσίευσε το 1683 ένα έργο με τίτλο «Les Proportions du corps humain mesurés sur les plus belles figures de l’antiquité»

Πέθανε στο Παρίσι το 1690.

Charles Le Brun, (Παρίσι 1619-1690)
Γάλλος ζωγράφος.
Ήταν μαθητής του Φρανσουά Περιέ και του Σιμόν Βουέ και συμπλήρωσε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση στη Ρώμη την περίοδο 1642-46.

Η σταδιοδρομία του σταθεροποιήθηκε μετά την επιστροφή του στο Παρίσι χάρη στις πολυάριθμες παραγγελίες (εργασίες στο μέγαρο Λαμπέρ,

1650· πύργος του Βο λε Βικόντ, 1658 και έπειτα) και στη θέση του στην Ακαδημία που ο ίδιος ίδρυσε μαζί με δώδεκα άλλους καλλιτέχνες το 1648.

Αργότερα, ο Le Brun εξελίχθηκε στον εκπρόσωπο των ζωγραφικών αντιλήψεων της Αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ’ και συγκέντρωσε τα αξιώματα

του πρώτου ζωγράφου του βασιλιά, του διευθυντή της βιοτεχνίας των Γκομπλέν και της βασιλικής βιοτεχνίας των επίπλων του Στέμματος,
καθώς και του προέδρου της Ακαδημίας.

Εργάστηκε κυρίως για την Αυλή (διάκοσμος του ανακτόρου των Βερσαλιών, 1671 σκηνές από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκτελεσμένες

 για τον βασιλιά, 1661 και έπειτα) και είχε για τα μεγάλα έργα πολλούς συνεργάτες.

Η τεχνοτροπία του εμφανιζόταν επηρεασμένη από τον κλασικισμό του Πουσέν και τον ρωμαϊκό μανιερισμό, ενώ παρουσίαζε ίχνη έμπνευσης

και από τη ζωγραφική του Ρούμπενς.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης