Ποιος “φοβάται” την αμυντική βιομηχανία; Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ελπίζουμε πως όχι. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο κ.Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για τη συνεργασία ελληνικής και ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Κι όχι μόνο θα προσθέταμε.

Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα η τακτική που ακολουθείται να μην συνοδεύουν τον ΥΕΘΑ εκπρόσωποι ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών στα ταξίδια του.Πρακτική που είχε καθιερώσει ο Π.Καμμένος και ήταν ορθή. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή που κυριαρχούσαν τα “φοβικά σύνδρομα” έναντι της αμυντικής μας βιομηχανίας, ειδικά της ιδιωτικής.

Έγινε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, για πολλά χρόνια από την πρακτική των ΥΕΘΑ που έλεγαν “δεν βλέπουμε επιχειρηματίες”. Αν δεν τους δει ο εκάστοτε υπουργός ποιος θα τους δει; Όταν οι υπουργοί δεν βλέπουν και δεν ακούν τους επιχειρηματίες, τότε είναι που δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αναζητηθούν άλλα “σημεία επαφής”.

Δεν είναι απλώς καλό, είναι νομίζουμε απαραίτητο, ο ΥΕΘΑ να έχει μαζί του στα ταξίδια του, εκπροσώπους των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών. Δεν είναι πολλές και είναι καλές. Απόδειξη το γεγονός ότι μέσα στη δεκαετή οικονομική θύελλα κατόρθωσαν να σταθούν όρθιες διεκδικώντας και κερδίζοντας δουλειές στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας με καχυποψία. Η αμυντική βιομηχανία μπορεί να γίνει προωθητική δύναμη για την ελληνική οικονομία, αρκεί να της δώσουμε την βοήθεια που χρειάζεται.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016