Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
15/03/2020 | 06:21 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Ποιοι και πως κάνουν την καραντίνα για τον κορονοϊό στη ΣΣΕ ακόμη πιο δύσκολη; Καταγγελίες

Ποιοι και πως κάνουν την καραντίνα για τον κορονοϊό στη ΣΣΕ ακόμη πιο δύσκολη; Καταγγελίες

Οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είναι σε καραντίνα. Δεν είναι φυλακή. Η καταγγελία που ακολουθεί επισημαίνει προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλους χειρισμούς κι όχι με τις συμπεριφορές που καταγγέλονται.

Το κείμενο της καταγγελίας:

Ως γνωστόν όλοι οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ της χώρας έχουν τεθεί σε καραντίνα εντός της σχολής τους. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει πως όλοι οι σπουδαστές θα βρίσκονται εντός της σχολής τους για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες συνεχόμενα!

Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι υπό αυτή την προϋπόθεση η καθημερινότητά των Σπουδαστών θα είναι τουλάχιστον πιο χαλαρή σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του ακαδημαϊκού έτους. Είναι όμως έτσι; Ας δούμε ενδεικτικά τι συνθήκες επικρατούν μετά την πρώτη εβδομάδα καραντίνας στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων:

1. Απαγορεύεται η επίσκεψη και η διέλευση Ευελπίδων σε λόχους πλην του δικού τους. Μάλιστα ακόμα και στον ίδιο λόχο οι Ευέλπιδες δεν επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε άλλους θαλάμους εκτός από τον δικό τους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι να μένουν στον θάλαμο τους, κυριολεκτικά στην απομόνωση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της επιθεώρησης ή της αναφοράς; Τότε ο Αξιωματικός του Λόχου – ο οποίος φυσικά δεν βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, οπότε είναι πασιφανές ότι μπορεί και να γίνει φορέας του κορονοϊού – έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει κανονικά από τον ένα θάλαμο στον άλλον. Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί και αυτό του Αξιωματικού Υπηρεσίας που δικαιούται να περιφέρεται από λόχο σε λόχο.

2. Η συμπεριφορά των Αξιωματικών της Σχολής απέναντι στους Ευέλπιδες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο αλαζονική. Οι πρώτοι αντί να φανούν αρωγοί στην ψυχολογική καταπίεση ενός ανθρώπου που είναι αναγκασμένος να κάθεται απομονωμένος στον θάλαμό του, αδιαφορούν πλήρως, και μάλιστα πολλές φορές εκμεταλλεύονται την ψυχολογική κατάπτωση των Σπουδαστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα περιστατικό που δύο λοχαγοί έπαιζαν τέννις (!) στο διοικητήριο του Συντάγματος χρησιμοποιώντας για φιλέ δύο Ευέλπιδες διοικούσας τάξης, ευτελίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητά τους. Όχι μόνο δεν βοηθάνε την κατάσταση λοιπόν, αλλά αντ’ αυτού είναι ακόμα αυστηρότεροι απέναντι στους Σπουδαστές. Το παραλήρημα όμως δεν σταματάει εδώ.

3. Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα το πρόβλημα το φαγητού. Είναι γεγονός πως στο φαΐ υπάρχουν αρκετές ελλείψεις τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα. Όσον αφορά το πρώτο έχει καταντήσει καθημερινότητα πλέον, το πρωινό να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και ζάχαρης( ενδεικτικά ένα τυπικό πρωινό περιλαμβάνει κέικ, χαλβά, βούτυρο, μαρμελάδα και ψωμί, καθώς κάθε Τετάρτη και Παρασκευή έχει υποχρεωτική (!) νηστεία για όλους). Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μέρες που αυτά δεν φτάνουν για όλους και οι Σπουδαστές αναγκάζονται να τρώνε σκέτο ψωμί! Όσον αφορά το δεύτερο, η ποσότητα του φαγητού δεν επαρκεί για το σύνολο των Σπουδαστών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στην μόνιμη λύση, το ΚΨΜ. Πως, όμως, κάποιος ο οποίος τρέφεται με χαμηλής ποιότητας φαγητά είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα;

4. Αναφορικά στο πρόγραμμα που ακολουθούν οι Ευέλπιδες κατά την περίοδο της καραντίνας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό ώρες εκπαιδεύσεως στον ήλιο, υποχρεωτική γυμναστική (ΚΑΙ τα Σαββατοκύριακα), προσκλητήρια τιμωρημένων (που είναι πολλοί), αναφορές και κάθε είδους άσκοπη απασχόληση των εσώκλειστων Σπουδαστών.
Τέλος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εφόσον το σύστημα δεν είναι ικανό να σταθεί δίπλα στους Ευέλπιδες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που δημιουργούνται, γιατί έχουν τεθεί σε καραντίνα άτομα τα οποία δεν έχουν παρουσιάσει καν συμπτώματα; Γιατί υπάρχουν ακόμα παράθυρα που ακυρώνουν αυτή την απόφαση; Δηλαδή το γεγονός ότι οι Αξιωματικοί που έρχονται σε επαφή με τους Ευέλπιδες βγαίνουν έξω κάθε μέρα οπότε είναι ευάλωτοι. Το ίδιο και το πολιτικό προσωπικό της Σχολής. Μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν λάβει οδηγίες για να μένουν σπίτι τους και να είναι γενικά προσεκτικοί. Ωστόσο ακριβώς οι ίδιες οδηγίες θα μπορούσαν να δοθούν και στους Σπουδαστές προκειμένου να προφυλαχθούν. Αναντίρρητα το φλέγον ζήτημα που λέγεται κορονοϊός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η λύση, ωστόσο, δεν βρίσκεται στον εγκλεισμό των Σπουδαστών και σίγουρα υπό αυτές τις συνθήκες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης