Στη Βολιβία ,για όσους πιθανόν έχουν ακόμη αμφιβολίες, έγινε πραξικόπημα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος ανατράπηκε από τον στρατό, αναγκάστηκε να διαφύγει από τη χώρα, μια ακροδεξιά κυρία αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ακολουθώντας το μοντέλο Γκουαϊδό και στους δρόμους κυκλοφορούν ακροδεξιές συμμορίες, μαζί με την αστυνομία και τον στρατό, τρομοκρατώντας και ξυλοκοπώντας τον κόσμο… Ο Μοράλες που δεν έχανε εκλογές, ανατράπηκε με την παλιά …δοκιμασμένη συνταγή του πραξικοπήματος.

 

Γιατί έπρεπε να φύγει ο Μοράλες;

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των Βολιβιανών, έχει αυξηθεί σε βαθμό διπλάσιο από τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής από το 2006, όταν ανέλαβε ο Έβο Μοράλες.
Ωστόσο όπως έγραψε το reader.gr “η Βολιβία Είναι όμως η χώρα στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη αλυκή λιθίου του κόσμου που καλύπτει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υπολογίζεται πως έχει το 15% των μη εξορυγμένων παγκοσμίως πόρων λιθίου. Ένα πειραματικό κρατικό εργοστάσιο το Yacimientos de Litio Bolivianos ή YLB, παρήγαγε περίπου 250 τόνους λιθίου το 2018, όμως ο στόχος του Μοράλες ήταν να παράξει περί τους 150.000 τόνους την επόμενη πενταετία, σε συνεργασία με γερμανικές και κινεζικές εταιρείες με τις οποίες είχε υπογράψει. Αν οι συμφωνίες ισχύσουν τελικά, η Βολιβία θα γίνει κυρίαρχη στην παραγωγή λιθίου.
Η ζήτησή του στην παγκόσμια αγορά αυξάνεται γεωμετρικά, κάτι που θα σημάνει και την αύξηση της τιμής του καθώς χρησιμοποίεται τόσο στις μπαταρίες των κινητών όσο και σε εκείνες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναμένεται να κατακλύσουν τα επόμενα χρόνια την παγκόσμια αγορά. Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι βέβαια γνωστός και η παράδοση οι πρώτες να αντιμετωπίζουν την Λατινική Αμερική ως «πίσω αυλή» εδώ και σχεδόν δυο αιώνες.  Σίγουρα η συμφωνία με τους Κινέζους, δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, κατά της συμφωνίας με Γερμανούς και Κινέζους ξεσηκώθηκαν και κάποιοι κάτοικοι του Ποτοσί, όπου βρίσκονται οι τεράστιες αλυκές, θεωρώντας την συμφωνία εκμετάλλευσης που υπέγραψε ο Μοράλες, άδικη. Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, πήραν γρήγορα αρκετά βίαια τροπή, με κάποιους να τοποθετούν δυναμίτη σε μια σειρά από κρατικά κτίρια. Η αστυνομία δεν ανέφερε ούτε συλλήψεις ούτε και τραυματισμούς.
Είναι πάντως αρκετά ενδιαφέρον πως το πρακτορείο Bloomberg συνέδεε για κάποιον λόγο τα δυο θέματα, γράφοντας τον Δεκέμβρη του 2018: «Το φτωχότερο εκ των κρατών της Λατινικής Αμερικής, είχε 27 διαφορετικούς προέδρους και στρατιωτικές χούντες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ο πρόεδρος Μοράλες, είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της χώρας και ο τελευταίος μιας γενιάς αριστερών ηγετών, που ήρθαν στην εξουσία υποσχόμενοι κοινωνική δικαιοσύνη
Ο Μοράλες εθνικοποίησε τους υδρογονάνθρακες, την κύρια πηγή εσόδων της Βολιβίας, αλλά και ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες. Έριξε το σύνθημα της «εκβιομηχάνισης με αξιοπρέπεια και κυριαρχία» υποσχόμενος πως το λίθιο δεν θα παραχωρηθεί σε ξένες εταιρείες αλλά αντίθετα θα επεξεργαστεί από κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις στη Βολιβία και θα χρησιμοποιηθεί για μπαταρίες. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ήθελε να δει το πρώτο αυτοκίνητο με μπαταρίου λιθίου της Toyota να φτιάχνεται στη Βολιβία».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016