Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
04/03/2024 | 05:30 (ενημερώθηκε 2 μήνες πριν)
Militaire News

Ποιες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις; Γεγονότα και αλήθειες που δεν μπορεί να παριστάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε

Ποιες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις; Γεγονότα και αλήθειες που δεν μπορεί να παριστάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτές τις ημέρες…Ποιες κρίσεις; Για να δούμε τι έχει συμβεί και δεν αναφερόμαστε στα «κομματικά μαγειρέματα» , στα τηλέφωνα και τις παρεμβάσεις ,όχι επειδή πρέπει να τα αποδεχτούμε ως μέρος της «ελληνικής εκδοχής» για το πως κρίνονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφερόμαστε στα πολύ σοβαρότερα που συμβαίνουν και δείχνουν ότι παντού έχει κυριαρχήσει το «πάμε κι όπου βγει»…

Σε ποια χώρα της Δύσης, την οποία  οι κυβερνώντες επικαλούνται μόνο όταν τους συμφέρει, θα είχε γίνει μια στρατιωτική καταστροφή με 5 νεκρούς και δεν θα είχε υπάρξει έστω μία παραίτηση; Κι αν δεν υπήρχε παραίτηση ή παραιτήσεις ποια κυβέρνηση δεν θα τις ζητούσε άμεσα; Σε ποια χώρα της Δύσης , 6 μήνες μετά δεν θα είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έρευνας και απόδοσης ευθυνών; Και βέβαια σε ποια πολιτισμένη χώρα ,όχι μόνο της Δύσης αλλά ολόκληρου του κόσμου, όσοι είχαν θέσεις ευθύνης για την αποτυχημένη επιχείρηση θα κρίνονταν κανονικά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα;

Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Κι όχι μόνο κρίνονται ,αλλά κάποιοι αναβαθμίζονται κιόλας!

Ποιες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και ποιος και γιατί να ασχοληθεί με αυτές;

Η κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας επέλεξαν να κάνουν Α/ΓΕΕΘΑ τον Αντιστράτηγο Δ.Χούπη. Ο κ.Χούπης την ημέρα του θανατηφόρου φιάσκου στη Λιβύη ήταν επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου! Μπορεί όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του να είχε μείνει εκτός σχεδιασμού, αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί και στη διαδικασία δικαστικής- νομικής έρευνας που γίνεται με ρυθμούς αργούς. Όπως όλες οι έρευνες που πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης.

Πως και γιατί ο επικεφαλής της ΔΕΠ ήταν εκτός σχεδιασμού μιας επιχείρησης όπως αυτή στη Λιβύη, είναι ένα θέμα. Κι αν έγινε έτσι ο κ.Χούπης έθεσε τότε κάποιο θέμα; Σκέφτηκε μήπως την παραίτηση που θα ήταν αναμενόμενη ενέργεια;

Όπως έχουμε γράψει στο militaire.gr μέχρι τον Δεκέμβριο το σχέδιο για την ηγεσία προέβλεπε να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ ο Αντιναύαρχος Δ.Κατάρας. Τα σχέδια άλλαξαν και οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν πως το μοναδικό γεγονός που μεσολάβησε ήταν η εκκίνηση νομικών ενεργειών από επιζήσαντες της τραγωδίας στη Λιβύη.

Όπως και να ΄χει είναι παράδοξη η επιλογή της κυβέρνησης η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι ο πρώην αλλά και ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ θα κληθούν από τι δικαιοσύνη για να καταθέσουν. Για τον πρώην ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε εγκωμιαστικά κάτι που επίσης προκάλεσε εντύπωση.

Όσο για τις κακές σχέσεις Φλώρου-Χούπη, δεν προκύπτουν από πουθενά, ειδικά μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις κρίσεις αυτών των ημερών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το αντίθετο προκύπτει.

Τα πράδοξα των κρίσεων συνεχίστηκαν και αυτές τις ημέρες. Μετά από τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων είναι σαφές ότι όσοι είχαν κάποια σχέση με το θέμα της τραγωδίας στη Λιβύη παρέμειναν αλώβητοι. Είναι περίεργο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες τιμωρούν στελέχη τους ακόμη και για εμπλοκή τους σε τροχαίο μόνο και μόνο επειδή «απασχόλησαν την υπηρεσία» κι όχι επειδή έχουν την παραμικρή ευθύνη για το τροχαίο! Στη Λιβύη σκοτώθηκαν τρεις στρατιωτικοί μας. Οι δύο υπηρετούσαν στο ΓΕΕΘΑ. Ποιες ήταν οι αποφάσεις των κρίσεων που έδειξαν ότι η ηγεσία έχει καταλάβει τι συνέβη στη Λιβύη; Μπορεί να μας απαντήσει το ΓΕΕΘΑ;

Σε ποια στοιχειωδώς σοβαρή χώρα όλου του κόσμου θα συνέβαιναν όλα αυτά και δεν θα είχαν «σηκωθεί και οι πέτρες»; Σε ποια χώρα θα παρέμεναν Αξιωματικοί που στο παρελθόν είχαν αποφύγει ή αρνηθεί αποστολές;

Προφανώς το θέμα της Λιβύης και η απόλυτη εξαφάνιση του από τις κρίσεις στις ΕΔ είναι το κυρίαρχο θέμα, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Οι παρεμβάσεις, τα τηλέφωνα, οι συγγενικές σχέσεις υπουργών που παίζουν ρόλο στις κρίσεις Αξιωματικών,  η διατήρηση στελεχών στα ανώτατα κλιμάκια, που θα έπρεπε ακόμη και για λόγους φυσικής κατάστασης να αποστρατευθούν και η αποστρατεία καθόλα άξιων Αξιωματικών τείνουν δυστυχώς να γίνουν κανονικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του militaire.gr έχουν φθάσει πολλές «πιπεράτες» λεπτομέρειες των κρίσεων.

 

Ενδεικτικό το σχόλιο του Αντιστράτηγου ε.α Λάμπρου Τζούμη:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης