Θράσος,αλαζονεία, αμετροέπεια, μίσος, ψεύδη. Η κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του δήθεν “πρωθυπουργού” του ψευδοκράτους, είχε απ΄ όλα αυτά. Όποιος διαβάζει τι έχουν δηλώσει απορεί με τις ελπίδες που εκφράζουν κάποιοι για επανέναρξη συνομιλιών ακόμη και για …λύση του Κυπριακού.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Ερντογάν και Τατάρ:

 

Το σύνολο των τουρκικών και τουρκοκυπριακών ΜΜΕ αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyıp Erdoğan και ο “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους Ersin Tatar, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Tatar στην Άγκυρα.

 

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Erdoğan υποστήριξε ότι: «Η στήριξη που προσφέρει η Ε.Ε. στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ντροπή δική της. Mε τη μέθοδο της παρέμβασής της στο Κυπριακό, η Ε.Ε. έχει καταντήσει να στηρίζει την ανισότητα, το άδικο και την τυραννία».

 

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι «στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πάρει ακόμη μαθήματα, θέλω να γνωρίζουν ότι δε θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις», ενώ σημείωσε ότι «κάθε θέμα παρακολουθείται στενά με την ίδια αντίληψη από την Επιτροπή Αποζημιώσεων μέχρι και το άνοιγμα των Βαρωσίων για εγκατάσταση».

 

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι : “η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις εργασίες που διεξάγει για την ασφάλεια και ευημερία της ‘ΤΔΒΚ’. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα, έτσι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και στην περιοχή. Η πρόκληση του προβλήματος μέχρι και η εξέλιξή του σήμερα πηγάζει εξολοκλήρου από την αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκυπρίων η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Εκείνοι που προσπάθησαν χθες να καταλάβουν το νησί κάνοντας να χυθεί το αίμα των Τουρκοκυπρίων, και σήμερα επιδιώκουν τους ίδιους στόχους με τις πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις. Η τοποθέτηση της ΕΕ υπέρ του “ελληνοκυπριακού τομέα” που δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της λύσης στο νησί είναι ντροπή δική της».

 

Υποστήριξε επίσης ότι «δεν τηρήθηκαν ούτε οι υποσχέσεις στο θέμα της οικονομικής βοήθειας. Η  ίδια κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα όπως και τότε. Η Ε.Ε. η οποία ανακοίνωσε τα λεγόμενα μέτρα εναντίον της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αυτή τη στάση της δεν βλάπτει εμάς αλλά τον εαυτό της. Η Τουρκία εκτός από βαθείς ιστορικούς δεσμούς με το Κυπριακό και το νησί είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Λόγω του ότι είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχει και δικαίωμα λόγου συνεχίζουν και θα συνεχίσουν οι έρευνες με την ίδια αποφασιστικότητα».

 

Ο κ. Erdoğan σημείωσε ότι «η ΕΕ με τη μέθοδο της παρέμβασης σε αυτό το πρόβλημα έχει καταντήσει να στηρίζει όχι την ισότητα αλλά την ανισότητα, όχι το δίκαιο αλλά το άδικο, όχι την ειρήνη αλλά τον τύραννο. Δυστυχώς, όποιο βήμα έκανε η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα δεν ενθαρρύνει τους ‘Ε/Κ’ για λύση αλλά για μη λύση». Πρόσθεσε δε πως «αν οι ‘Ε/Κ’ φτάσουν σε ένα σημείο ειλικρινούς και ρεαλιστικού συμβιβασμού, θα ανοίξει ο δρόμος της λύσης που όλοι περιμένουν. Μέχρι εκείνη τη μέρα η Τουρκία μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματα μας με βάση τον δικό μας οδικό χάρτη».

 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, κανένα πρόγραμμα, το οποίο αγνοεί είτε την Τουρκία είτε τους Τουρκοκυπρίους, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το θέμα  πρέπει μέχρι στιγμής να έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα. Στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ακόμη πάρει μαθήματα, θέλω να γνωρίζουν ότι δε θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».

 

Ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε, ακόμη, ότι «πλέον είναι γνωστά σε όλους μας τα παιχνίδια της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” και των πλευρών που την στηρίζουν. Πιστεύω ότι κανένας αξιωματούχος της ‘ΤΔΒΚ’ και κανένας Τουρκοκύπριος δε θα μπει σε αυτά τα παιχνίδια. Στις επαφές που είχαμε σήμερα με τον κ. “πρωθυπουργό” και την αντιπροσωπεία του, αισθάνθηκα ικανοποίηση για την δεξιοτεχνία και την αποφασιστικότητα που είδα σε αυτό το θέμα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι την ίδια δεξιοτεχνία έχουν και οι άλλες βαθμίδες αξιωματούχων στη χώρα. Διεξάγουμε τις έρευνες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τουρκοκυπρίους αδελφούς μας στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Ασφαλώς, για να μπορούν να διεξάγονται με ασφάλεια οι δραστηριότητες αυτών των πλοίων μας, ανέλαβαν καθήκοντα οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις μας η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια άδικη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που δεν αναγνωρίζει την ‘ΤΔΒΚ’ δεν αλλάζει την πραγματικότητα» και ότι υπάρχει μια κοινότητα και ένα κράτος με ιστορία, γεωγραφική περιοχή, πληθυσμό, πολιτικό και πολιτικοοικονομικά δικαιώματα. «Ασφαλώς αυτό το λέω με θλίψη. Στη χώρα μας το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Πρόεδρος CHP Kemal Kılıçdaroğlu) έχει μάτια για να πει μέχρι και ότι δεν βρισκόμαστε εκεί, μπερδεύοντας μάλλον τη σημαία τόσο των πλοίων των Ενόπλων Δυνάμεών μας όσο και των γεωτρυπάνων και σεισμικών πλοίων μας με άλλες ξένες εχθρικές σημαίες, αλλά δεν βλέπει.

 

Είπε ότι η Αμερική είναι εκεί, η Γαλλία είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, εκείνος είναι εκεί, αλλά το μόνο κράτος που δεν είναι εκεί είναι η Τουρκία. Πρώτα από όλα πρέπει ο ίδιος να αναθεωρήσει και να αναγνωρίσει τις φρεγάτες των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τα δύο γεωτρύπανά μας που είναι στολισμένα με τεράστια μισοφέγγαρα και τα σεισμογραφικά μας πλοία. Σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε την τουρκική σημαία. Είτε το θέλεις είτε όχι θα σου το μάθουμε.

 

Πρόσθεσε «εμείς εκεί διεξάγουμε τις εργασίες μας και θα συνεχίσουμε να τις διεξάγουμε. Επειδή δε θα αφήσουμε το κυπριακό ζήτημα, το οποίο βλέπουμε ως εθνική μας υπόθεση, αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των αδελφών μας εκεί και δεν τους αποδοθούν πλήρως τα πολιτικά και οικονομικά τους δικαιώματα. Παρακολουθούμε κάθε θέμα στενά με την ίδια αντίληψη από την Επιτροπή Αποζημιώσεων μέχρι και το άνοιγμα των Βαρωσίων για Εγκατάσταση είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Ο δήθεν…”πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους, Ersin Tatar, ανέφερε ότι «μας δίνουν δύναμη οι θυσίες της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και οι εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ απέδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «συμπεριφέρεται σαν να είναι όλα δικά της, αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε».

 

Ο Ersin Τatar υπόστηριξε, αναφορικά με το Κυπριακό, ότι «δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. Δεν έχει νόημα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά  η μεγαλύτερη ευαισθησία τους είναι οι τουρκικές εγγυήσεις  αν δεν υπήρχε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας ως εγγυήτρια χώρα δε θα μπορούσε εύκολα η Τουρκία να παρέμβει το 1974».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016