Στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία δεν ασχολούνται με το τηλεοπτικό σόου που έχουν “στήσει” οι Τούρκοι με αφορμή την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Θα προτιμούσαν ασφαλώς να μην έχουν “τσιμπήσει” τόσο πολύ τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά των Γενικών Επιτελείων. Έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν και πρώτα απ΄ όλα να διαπιστώσουν αν και με ποιο τρόπο οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάποια από τα λεγόμενα “εθνικά όπλα” που έχουν κατασκευάσει.

Πρώτα απ΄ όλα αυτό που ενδιαφέρει είναι η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΑΝΚΑ και BAYRAKTAR. Όχι σ΄ ότι έχει να κάνει με τις πτήσεις τους, αλλά με τον εξοπλισμό τους. Οι Τούρκοι έχουν εξοπλίσει uav τους με όπλα κι έχουν κάνει δοκιμαστικές βολές. Λογικά θα χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην άσκηση. Τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στην άσκηση έχουν ενδιαφέρον.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των “εθνικών uav” κι έχει αποτελέσματα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τούρκων λογικά αποτελούν πονοκέφαλο για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να βρει αντίδοτο για τη νέα απειλή.

Από το Μάρτιο του 2018, έχουν εντοπιστεί ΑΝΚΑ από το Ντάλαμαν και BAYRAKTAR από το Τσανάκαλε, να κάνουν περιπολίες κατά μήκος των τουρκικών παραλίων. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις uav ANKA πέταξαν εντός του FIR Αθηνών ,ανατολικά της Ρόδου. Τα ANKA το 2018 είχαν περίπου 150 εξόδους και τα BAYRAKTAR είχαν μονοψήφιο αριθμό εξόδων. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα uav’s πέταξαν από 3 έως 14 ώρες!

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016