Το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά των στρατιωτικών πρέπει να επιστραφεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να καταβληθούν εφάπαξ  τα χρήματα στη μισθοδοσία της 27ης Νοεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τις παρατηρήσεις του ΥΠΕΘΑ για το νομοσχέδιο. Δεν γνωρίζουμε αν οι Οικονομικοί επιτελείς και των τριών Οπλων έχουν επισημάνει κάτι. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι η ΠΟΕΣ, σε συνεργασία με το νομικό γραφείο που είχαν κερδίζει τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, αναλύοντας τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου οικονομικών που αφορούν τα αναδρομικά του ειδικού μισθολογίου των Ε.Δ., παρατήρησαν ότι υπάρχει μια “προβληματική” παράγραφος, που είναι τροχοπέδη για την πλήρη συμμόρφωση του ΥπΟικ με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Το προβλημα έχει να κάνει με την παράγραφο 3 του άρθρου 1.

Γιατί δεν “αρέσει” και πρέπει να απαληφθεί αυτή η παράγραφος;

Με μια πρώτη ματιά, μας είπε στέλεχος της ΠΟΕΣ που συμμετείχε στη σύσκεψη με τη ομάδα του Δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει εξαρχής την υπόθεση, ενδέχεται να οδηγήσει σε καταδικαστική απόφαση το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ εις βάρος του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα με την παράγραφο αυτή δεν αποδίδεται το υπόλοιπο 50% των μειωμένων συντελεστών του μισθολογίου του νόμου 4307/14.
Για να υπάρξει πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών, πέραν του υπολοίπου 50% των αναδρομικών ποσών που δίνει για την περίοδο 1/8/2012 – 31/12/2016, να δώσει και το υπόλοιπο 50% των συντελεστών του μισθολογίου του νόμου 4307/14, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται  στο ήδη ισχύον μισθολόγιο του νομού 4472/17 από 1/1/2017 μέχρι σήμερα.
Αν δεν γίνουν οι παραπάνω διορθωτικές κινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την μη συμμόρφωση του με την απόφαση του ΣτΕ, μετά την κατάρτιση της νέας Κ.Υ.Α., πιθανόν να υπάρξει νέο κύμα προσφυγών ακύρωσης στην Ελληνική Δικαιοσύνη, από τις Ομοσπονδίες εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των ΕΔ και ΣΑ.
Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016