Υποστηριξε το militaire
Άποψη
15/04/2022 | 06:19 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην περιοχή κατά την Β.Νούλαντ-Χ.Καπούτσης

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην περιοχή κατά την Β.Νούλαντ-Χ.Καπούτσης

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Τη θέση της Ελλάδας στο αμερικανικό «αρχιτεκτόνημα» για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, διασαφήνισε πλήρως, η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στις συναντήσεις της στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.  

Προτεραιότητα της  αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι, η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην Ν.Α. πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας μας , σε στρατιωτικό επίπεδο, στον πόλεμο στην Ουκρανία και η αποδοχή της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής,  που αφορά καταρχήν το φυσικό αέριο. 

Μάλιστα η κ. Β. Νούλαντ έθεσε, με πολιτικό ρεαλισμό το διπλωματικό, στρατιωτικό, ενεργειακό πλάνο της αμερικανικής πολιτικής, χωρίς να αφήνει περιθώρια, αμφιβολιών, αμφισβητήσεων ή και παρερμηνειών από τους Έλληνες συνομιλητές της, κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μεταξύ άλλων η κ. Νούλαντ είπε ότι λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία, προέχει η συνοχή του ΝΑΤΟ, άρα κινήσεις ή επιλογές που θα οξύνουν τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί να είναι ανεκτές από την αμερικανική διπλωματία. Δεν μπορεί να καταλάβει, όπως είπε εμφατικά η κ. Νουλαντ, γιατί οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Άγκυρας, δεν μπορούν μέσω διαλόγου να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.  Ακόμη και στην απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, μπορεί να βρεθεί λύση,  με αμοιβαίες υποχωρήσεις, επισήμανε η κ. Νούλαντ! Επίσης η αμερικανίδα υφυπουργός, ανακοίνωσε την απόφαση του Στειτ Ντηπάρτμεντ , να επανεντάξει την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16.  Και εδώ τελειώνει το αφήγημα περί  απομονωμένης  Τουρκίας ή «προβληματικών» σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία του Τ. Ερντογάν. Συμπερασματικά, η αναθέρμανση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Τουρκία, δείχνει ότι, η προσήλωση μιας  χώρας στις συμμαχικές υποχρεώσεις και σε αρχές και αξίες, όπως της Ελλάδας απέναντι στη Δυτική  Συμμαχία,   δεν έχει τη πρέπουσα αναγνώριση και αμοιβή, με όρους προστασίας εθνικών συμφερόντων  και αντίστοιχα η ανεύθυνη , αντιπαραγωγική και  ενίοτε περιφρονητική προς τη διεθνή νομιμότητα  συμπεριφορά  , όπως της Τουρκίας,  δεν επισύρει τη δέουσα τιμωρία.

Σχετικά με τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, η Β. Νούλαντ ήταν απόλυτα σαφής και κατηγορηματική. «Ξεχάστε τον κοστοβόρο και χρονοβόρο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East Med» είπε η αμερικανίδα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Παρεμπιπτόντως, την ακύρωση του αγωγού  East Med, που θα μετέφερε το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας,  στις χώρες της Ε.Ε., είχε ζητήσει η Τουρκία. Βέβαια, η ακύρωση των σχεδίων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου  East Med,   αποτελεί «ευλογία» για τους έλληνες εφοπλιστές, αφού διαθέτουν το μεγαλύτερο τμήμα του παγκοσμίου στόλου πλοίων μεταφοράς LNG. 

Στη συνάντηση με τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο και Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, η κ. Νούλαντ ζήτησε να στείλουμε στην Ουκρανία, τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα  TOR-MI και OSAK που έχουν τοποθετηθεί για την αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου και του αντιαεροπορικού   S-300  (Κρήτη) , παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι «δεν πρόκειται να μας επιτεθεί η Τουρκία» (σ.σ. την ίδια διαβεβαίωση είχαν δώσει οι αμερικανοί διπλωμάτες Τζό Σίσκο και Χένρυ Τασκα, κατόπιν οδηγιών του Χένρι Κίσινγκερ,   στην χούντα του  Ιωαννίδη, το 1974 για την Κύπρο) ! Αν αυτό συμβεί (το ξήλωμα  της αεράμυνας των νησιών) θα έχουμε προχωρήσει μόνοι μας, για λόγους ΝΑΤΟφροσύνης, στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως απαιτεί η Τουρκία. Και το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα των κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.  Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, που η Ελλάδα έχει επιλέξει , όχι μόνο τη διπλωματική ρήξη με την Ρωσία, αλλά και την εχθρική συμπεριφορά. Η   ταύτιση της Ελλάδας με τα αμερικανονατοϊκά συμφέρονται και η εντελώς εχθρική συμπεριφορά προς τη Μόσχα, μάλλον,  δεν είναι επιλογές που εξυπηρετούν  απόλυτα τα Εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε αποστασιοποιηθεί και να μην μετέχει τόσο ενεργά (στρατιωτικά) στον Πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά να πρωτοστατεί σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές  αποστολές.  Ένα καλό παράδειγμα αποστασιοποίησης και από τις δύο στρατοπεδεύσεις (ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ) είναι οι δύο συμμαχικές δυνάμεις Τουρκία και Ισραήλ , που παριστάνουν τις ειρηνόφιλες χώρες (και ας στενάζει η Κύπρος και η Παλαιστίνη από την στρατιωτική κατοχή τους) και το  έχουν «δίπορτο» με ΗΠΑ και Ρωσία  εισπράττουν και από τους δύο πολλαπλά οφέλη. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι η Βικτόρια Νούλαντ είναι διαχρονικά  πολύ ψηλά στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπήρξε βασική σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου Τσένεϊ, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, είχε ενεργό ρόλο στην οργάνωση  του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014, μαζί με πρέσβη Τζ. Πάιατ. Επίσης η Β.  Νούλαντ υπήρξε και η «εφευρέτρια» της Πενταμερούς Διασκέψεως , για την Κύπρο. Δηλαδή της προσπάθειας να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, παρακάμπτοντας και τις απευθείας διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τη δέσμευση,  ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα. Τα δημοψηφίσματα για τη λύση του Κυπριακού κρίθηκαν αντιπαραγωγικά…

Σε κάθε περίπτωση και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η λύση του Κυπριακού, θα επηρεαστούν, από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την απαίτηση της Τουρκίας να «εξαργυρώσει» τη στάση της και τον γεωπολιτικό ρόλο της.  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης