Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θέλησε με τον νόμο 4609/2019 «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», να ρυθμίσει χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στις διατάξεις που ψηφίστηκαν υπάρχει και μία διάταξη που αφορά την επιβράβευση της αριστείας και την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στο νεοσύστατο Σώμα Έρευνας – Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το Σώμα Έρευνας Πληροφορικής της ΠΑ, συστάθηκε με τον νόμο 3883/2010 και στελεχώθηκε πριν δύο χρόνια, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2017. Κατά τη διαδικασία στελέχωσης δικαίωμα συμμετοχής είχαν στελέχη με προέλευση ΑΣΕΙ, με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία τους και την αποφοίτηση σχολείου Πληροφορικής του ΓΕΣ. Στο τέλος της διαδικασίας παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ιδιαιτέρως υψηλά απαιτούμενα προσόντα, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός θέσεων δεν πληρώθηκε.
Με τον ν.4609/2019 το ΥΠΕΘΑ με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΑ, προχώρησε στη θέσπιση μιας ειδικής κατηγορίας μετατάξεων, με την οποία έμπειροι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ με την ειδικότητα του Τεχνικού Πληροφορικής, οι οποίοι είναι κάτοχοι Πτυχίων ή Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών Πληροφορικής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Έρευνας Πληροφορικής προς κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη επιτυγχάνει δύο στόχους, την κάλυψη των κενών θέσεων του Σώματος Ε.Π. και την ηθική δικαίωση στελεχών, που με ιδίους πόρους και στον ελεύθερο χρόνο τους, κατάφεραν να αποκτήσουν τίτλους σπουδών προς όφελος όχι μόνον δικό τους, αλλά κυρίως της υπηρεσίας.

Σήμερα και μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία από τις συνθήκες που υπήρχαν κατά την ψήφιση του νόμου να έχει αλλάξει, καθώς οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί, σχολή προέλευσης για τους εν λόγω Αξιωματικούς δεν υφίσταται, τρόπος πλήρωσης των θέσεων πέραν των μετατάξεων επίσης δεν υφίσταται, το ΓΕΑ αδιαφορεί για την ύπαρξη του νόμου και δεν τον εφαρμόζει.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος ποιες συνθήκες άλλαξαν! Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, δεν αποτελεί προτεραιότητα; Ένα νεοσύστατο Σώμα, πόσο καιρό μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του, χωρίς ικανή κάλυψη σε όλες τις θέσεις; Τέλος είναι απορίας άξιο πως μια ηγεσία που πριν ελάχιστους μήνες διαπίστωσε την ανάγκη πλήρωσης αυτών των θέσεων, σήμερα δεν προχωρά στην εφαρμογή του νόμου.

Άλλη μια περίπτωση “επιλεκτικής” εφαρμογής νόμου του κράτους, μετά την “αδιαφορία” των επιτελείων για κρίσεις και προαγωγές των Ανθυπασπιστών κατηγορίας ΕΜΘ.

Θα παρακολουθούμε και τα δύο θέματα και θα επανέλθουμε ελπίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα ζητήσει τις ανάλογες εξηγήσεις από τους Αρχήγους των ΓΕ, μιας και όλοι απαιτούν από τον διοικούμενο πιστή εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων, αλλά οι ίδιοι είναι του δόγματος “Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016