Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
24/04/2021 | 06:19 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Πληρώνουμε 1,8 δις για να “τα βρει” το Ισραήλ με την Τουρκία; Μεγάλη επιτυχία!

Πληρώνουμε 1,8 δις για να

Η “σκανδαλώδης σύμβαση” όπως χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση με την ισραηλινή Elbit για το αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο της Καλαμάτας, “δικαιολογείται” από κυβερνητικούς κύκλους με το γνωστό επιχείρημα του “γεωπολιτικού κέρδους” που θα ΄χει η συμφωνία. Λένε ακόμη ότι τη ζήτησε ο ίδιος ο Νετανιάχου από τον πρωθυπουργό. Τα “γεωπολιτικά κέρδη” τα ΄χουμε πληρώσει πανάκριβα σ΄ αυτή τη χώρα, αλλά δεν τα ΄χουμε δει ποτέ από κανέναν!

Φαίνεται ότι θα το ξαναζήσουμε.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρώην ισραηλινός πρέσβης στην Τουρκία, το Ισραήλ δεν πρέπει να  απορρίψει το “άνοιγμα” που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος για βελτίωση των σχέσεων.

Γράφοντας για την εφημερίδα Algemeiner, ο Pinhas Avivi είπε ότι η γεωπολιτική και οικονομική σημασία της Τουρκίας δείχνει  ότι το Ισραήλ έχει συμφέρον να βελτιώσει τους δεσμούς.

Τον Μάρτιο, η ισραηλινή εφημερίδα Hayom ανέφερε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να διορίσει πρεσβευτή στο Ισραήλ εάν η κίνηση αυτή είχε ανταπόκριση.

Οι δύο χώρες δεν είχαν πλήρης διπλωματικές σχέσεις από τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη .

Ο Avivi είπε ότι η αλλαγή διεθνών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι  πλέον ώριμες για προσέγγιση.

«Ο Ερντογάν κατανοεί ότι χωρίς σύνδεση με το Ισραήλ, δεν θα είναι σε θέση να έχει λόγο στη Μέση Ανατολή. Θεωρεί επίσης τους δεσμούς με την Ιερουσαλήμ ως το καλύτερο στοίχημά του για να επηρεάσει τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν », δήλωσε ο πρώην πρέσβης.

Η Τουρκία προσπάθησε να διορθώσει τις σχέσεις της με αρκετές άλλες περιφερειακές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες, ιδίως με την Αίγυπτο, όπου  υπάρχει  ένταση λόγω έντονα αποκλίνουσας στάσης απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Avivi είπε ότι οι σχέσεις  του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους Παλαιστίνιους και τη  Χαμάς, δημιουργούν δυσκολίες, αλλά  άφησε περιθώρια συμβιβασμού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης