Του Προέδρου του ΔΣ της ΠΟΕΣ

 Ανέστη Τσουκαράκη

Συνταγματάρχη (ΣΔΓ)

Το 2006 όταν έπαυσε με δικαστική απόφαση να λειτουργεί η νεοσύστατη τότε Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Α.Ε.Δ.), το ΓΕΕΘΑ έσπευσε να ενημερώσει, με σήμα του, όλα τα στελέχη των ΕΔ για την παύση λειτουργίας της, θεωρώντας το σημαντική νίκη. Η Ένωση τελικώς δικαιώθηκε το 2012 με την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου και δρομολογήθηκαν οι διεργασίες για την ίδρυση (το 2013) της Π.Ο.Ε.Σ.

Το σύστημα δεν το έβαλε κάτω και σχεδίασε την τακτική της εκδίκησης, της απαξίωσης και τελικώς της μη εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών. Έμενε να βρει το χέρι που θα υλοποιήσει το σχέδιο. Τι λέτε το βρήκε;

Το 2016 μια ομάδα αεροπόρων συναδέλφων μας επιχείρησε να εγγραφεί στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, με δικαστική απόφαση (προσωρινή διαταγή). Η ΕΣΠΕΑ τους ενέγραψε ως όφειλε, στο μητρώο της, γνωρίζοντας ότι κατά την κύρια εκδίκαση της υπόθεσης οι συνάδελφοί μας δεν θα δικαιώνονταν, όπως το γνώριζαν και οι ίδιοι.

Πράγματι, όταν έφτασε η ημέρα της κύριας δίκης, προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει για την οριστική ή μη εγγραφή τους στην ΕΣΠΕΑ, οι συνάδελφοι αυτοί, ενόψει του ενδεχόμενου να ηττηθούν, ματαίωσαν τη δίκη, που σημαίνει ότι εξαφανίστηκε από το νομικό κόσμο η πρωτόδικη απόφαση, άρα σήμερα δεν είναι μέλη της ΕΣΠΕΑ.

Ακολούθησαν τα, λίγο πολύ γνωστά σε όλους, γεγονότα ιδρύσεως καθ΄ ομοίωση σωματείων, προκειμένου με την αέναη δικαστική διαμάχη να απαξιωθεί το όλο εγχείρημα της συλλογικής εκπροσώπησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη εκπροσώπηση, ακόμη, των εν ενεργεία στρατιωτικών με δικαίωμα ψήφου, όπως ο νόμος ορίζει, στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών μας Ταμείων. Πιστεύω να καταλαβαίνετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό. Ε;

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το οποίο διακυβεύεται. Δεν είναι μόνο η μη εκπροσώπηση, η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθεί. Υπάρχει κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υλοποίησή της. Όπως έγραψα και παραπάνω όταν κάποιος αντίδικος δεν εμφανίζεται στα διοικητικά – ακυρωτικά δικαστήρια, η δίκη ματαιώνεται και εξαφανίζονται από το νομικό κόσμο οι αποφάσεις που ο αυτός αντίδικος προκάλεσε.

Η προσπάθεια, λοιπόν, που καταβάλλεται από συγκεκριμένο κομματικό χώρο, με τη βοήθεια των «καλών» συναδέλφων μας δεν είναι μόνο η μη εκπροσώπηση. Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό. Είναι, όταν εκπνεύσει η προθεσμία του οκταμήνου που έθεσε η Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης, για την υπόθεση που η ΠΟΕΣ εισήγαγε ενώπιόν της, να μην υπάρξει, έστω και προσωρινά, η ΠΟΕΣ, ώστε να μην μπορέσει να εμφανιστεί εκ νέου στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης και να εκπροσωπήσει τους εν ενεργεία στρατιωτικούς. Και δυστυχώς κανείς άλλος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους εν ενεργεία στρατιωτικούς σε αυτές τις αποφάσεις που όλοι μας γνωρίζουμε πλέον και διεκδικούμε, γιατί αυτή και μόνο αυτή είναι η αντίδικος.

Εάν λοιπόν οι «καλοί» μας συνάδελφοι αυτό επιθυμούν, να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω διεκδίκηση και αξίωση όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών έναντι των 2 ιστορικών αποφάσεων της Ολομελείας του ΣτΕ, που κέρδισε η ΠΟΕΣ, κάνουν ό,τι κακό μπορούν να κάνουν.

Ας το κρίνετε όμως όλες και όλοι εσείς και όχι εγώ. Η απόφαση δική σας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016