Δεν το εμποδίσαμε να εισβάλλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα…Δεν το διώξαμε και αρκεστήκαμε στην παρακολούθηση του. Τώρα αναμένουμε αν θα αποχωρήσει με την εκπνοή της NAVTEX ,τα μεσάνυχτα της Κυριακής!

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται πάντως προς το παρόν στο σημείο που φαίνεται στον χάρτη.

Δεν γνωρίζουμε αν θα πανηγυρίσουμε την αποχώρηση του Oruc Reis, αλλά όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων η Αθήνα δεν αποκλείει καθόλου την έναρξη των “ελληνοτουρκικών επαφών” ακόμη και στις 28 Αυγούστου, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη ε.τ, πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παύλο Αποστολίδη.

Από τις 21 Ιουλίου ,όταν είχαμε την πρώτη έξοδο του τουρκικού στόλου έχει συμπληρωθεί ένας μήνας συνεχούς στρατιωτικής πίεσης της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Η Άγκυρα περιφρόνησε το “διεθνές δίκαιο”, καταπάτησε κυριρχικά μας δικαιώματα και εισέπραξε μόνο χλιαρές δηλώσεις καταδίκης από το διεθνή παράγοντα.

Η Αθήνα από την πλευρά της, όπως είχε γράψει και το Militaire.gr είχε από νωρίς δείξει και στην Τουρκία, αλλά και στους συμμάχους της ότι δεν έχει στα σχέδια της άλλες λύσεις πλην της διπλωματίας. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στις 10 Αυγούστου, ημερομηνία έναρξης της δεύτερης φάσης της κρίσης, αυτό έγινε κατανοητό και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο και στην στρατιωτική ηγεσία. Η οποία ασφαλώς εξακολουθεί να ΄χει στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα “απαραίτητα εργαλεία” .

Έχει κάποιο νόημα να προσφύγει μετά απ΄ όλα αυτά σε διάλογο με την Τουρκία; Τι μπορεί να συζητηθεί αυτή τη στιγμή; Ποιο είναι το κέρδος στο οποίο στοχεύουμε; Το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι να κερδίσουμε μια πρόσκαιρη “αποκλιμάκωση”. Εκτός αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συζητήσει με βάση μια πιο…ανοιχτή ατζέντα, όπως επιθυμεί η Τουρκία αλλά οι σύμμαχοι μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016