Ερώτημα για τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να “στείλουν δυνάμεις για περιφρούρηση” σε περιοχές που έχουν κάποιες επιπτώσεις από τη σεισμική δόνηση τέθηκε προς τα Γενικά Επιτελεία! Ποιες περιοχές έχουν υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές που να χρειάζεται να βρεθεί στρατός στους δρόμους; Καμία απολύτως! Γι΄ αυτό και το ερώτημα που τέθηκε θα το χαρακτηρίσουμε ύποπτο. Γιατί;

Είναι η πολλοστή φορά από το 2008, που τίθεται θέμα χρησιμοποίησης των ΕΔ σε αποστολές “εσωτερικής ασφάλειας”! Ξεκίνησε το 2008 με τα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Τότε είχε ζητηθεί η έξοδος του στρατού στους δρόμους της Αθήνας. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Γράψας απαντά γι΄ αυτό το θέμα στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο Militaire magazine, το ηλεκτρονικό περιοδικό του Militaire.gr που σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει.

Ακολούθησαν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες έχει δημόσια μιλήσει ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης.

Σ΄ όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι Αρχηγοί στάθηκαν στο ύψος τους και επικαλέστηκαν όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο όποτε χρειαστεί αλλά δεν προβλέπεται από πουθενά ότι μπορούν να βγουν στο δρόμο και να αναλάβουν αστυνομικό ρόλο! Ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στρατιωτικοί είχαν ενταχθεί σε αστυνομικές δυνάμεις για τον απλούστατο λόγο ότι οι στρατιωτικοί δεν νομιμοποιούνται να κάνουν συλλήψεις. Οι στρατιωτικοί είναι εκπαιδευμένοι για άλλες αποστολές.

Συνεπώς δεν είναι κατανοητό το ερώτημα που τέθηκε προς το ΓΕΕΘΑ, από κάποιους κύκλους της Πολιτικής Προστασίας όπως λένε οι πληροφορίες. Το πιο περίεργο είναι ότι τίθεται τέτοιο θέμα για μια κατάσταση απολύτως ελεγχόμενη ,ευτυχώς. Το χτύπημα του Εγκέλαδου δεν προκάλεσε πρώτα απ΄ όλα θύματα, αλλά ούτε καν μεγάλες ζημιές που να δικαιολογούν οποιαδήποτε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, η οποία με τη σειρά της , να δικαιολογεί την “έξοδο του στρατού στο δρόμο”.

Μάλλον άσχημα ξεκινά η νέα κυβέρνηση σ΄ αυτό το θέμα, παίρνοντας ως παράδειγμα όσα κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά. Μόνο που είναι παραδείγματα προς αποφυγή κι όχι προς παραδειγματισμό.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016