Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η «Θεά» τύχη, προφύλαξε τους δύο αεροπόρους, Έλληνα και Τούρκο , από ατύχημα κατά τη διάρκεια αεροπορικών ελιγμών στην διαδικασία αναχαίτισης.  Και επειδή, λόγω άσκησης του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού, είχε ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας, ένα ατύχημα στο Αιγαίο, το πιθανότερο να πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ίσως και «θερμό» ελληνοτουρκικό επεισόδιο.

Έντονη ήταν η δραστηριότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, χθες Τρίτη, στο Αιγαίο.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έγιναν  99  παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου οι 46 από οπλισμένα μαχητικά  F-16 και 53 από αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών (κατασκοπευτικά) τα  CN-235.  Σε μια περίπτωση,  η αναχαίτιση τουρκικού F-16 από ελληνικό μαχητικό, εξελίχτηκε σε σκληρή και επικίνδυνη αερομαχία, που ευτυχώς, «τελευταία στιγμή»,  αποφεύχθηκε το  ατύχημα… 

Επίσης στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι: «Πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά Α/Φ F-16 στις 09:34 άνωθεν ν. Κινάρου στα 27.000 πόδια, στις 18:05 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 24.000 πόδια, στις 18:11 άνωθεν ν. Αρκιοι στα 22.000 πόδια, στις 18:18 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 24.500 πόδια και άνωθεν ν. Λειψοί στα 22.000 πόδια.

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.»

Αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, εκτιμούν ότι, η ένταση στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο», αφού  οι Τούρκοι πιλότοι προκαλούν και φαίνεται να επιζητούν  το επεισόδιο.  Είναι χαρακτηριστικό,  ότι αρνούνται να εγκαταλείψουν τον εθνικό μας εναέριο χώρο, παρά τις υποδείξεις των ελλήνων πιλότων, που σπεύδουν να  αναχαιτίσουν τους τούρκους εισβολείς. Εικάζεται ότι, η τουρκική πολιτική ηγεσία (Τ. Ερντογάν και Χ. Ακάρ), έχουν δώσει σαφείς εντολές στους τούρκους πιλότους, να εξωθήσουν στα άκρα τους έλληνες συναδέλφους τους, δημιουργώντας «τετελεσμένα» ή αφορμές για «αναγκαστικό» ελληνοτουρκικό διάλογο, με αντικείμενο τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Τουρκίας,  σε βάρος της ελληνικής Κυριαρχίας.  Πάγιος και διαρκής στόχος της Τουρκίας, η ανατροπή του υφιστάμενου νομικού και κυριαρχικού καθεστώτος στο Αιγαίο. Άλλωστε, η Τουρκική αντιπροσωπεία, στην πρώτη συνάντηση που έγινε προ ημερών στο ελληνικό ΥΠΕΘΑ με την αντίστοιχη ελληνική, στα πλαίσια των ΜΟΕ, ανακοίνωσε,  ότι έχει εντολή από τον Υπουργό Χ. Ακάρ, να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, όπως τα όρια του ελληνικού εναερίου χώρου, αίτημα,  που φυσικά απορρίφτηκε αμέσως και κατηγορηματικά, από την ελληνική πλευρά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016