Υποστηριξε το militaire
Άποψη
09/04/2019 | 06:08 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Παράγοντας κινδύνου το no deal Brexit στη νέα οικονομική επιβράδυνση;

Παράγοντας κινδύνου το no deal Brexit στη νέα οικονομική επιβράδυνση;

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΟ NO DEAL BREXIT ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ;

Του Υπτχου (Ο) ε.α. Δημητρίου Δρόσου

Oi προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης κατά την Christine Lagarde, (Διευθύντρια του IMF), δεν προβλέπονται ευοίωνες. Εν όψει των επικείμενων συνόδων του IMF και της World Bank (12-14 Απριλίου), η Lagarde ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία έπειτα από 2 έτη σταθερής ανάπτυξης αρχίζει και γίνεται επισφαλής, με τις προοπτικές να μην είναι θετικές εν’ όψει κινδύνων που αρχίζουν και εμφανίζονται στο παγκόσμιο εμπόριο, (no deal Brexit, Τουρκική Λίρα, Ιταλία, συμφωνία με Κίνα κλπ).

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ουσιαστικά ήδη έχει κηρύξει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από το Δεκέμβριο του 2018. Η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα διαταράσσεται και από άλλους εγγενείς κινδύνους που προσθέτουν στην οικονομική αβεβαιότητα του συστήματος. Εδώ θα αναλυθεί περιληπτικά το no deal Brexit που προσθέτει σημαντικά στην οικονομική αβεβαιότητα και στο ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Αυτό που ξεκίνησε ως συντεταγμένη έξοδος με συμφωνία και το μόνο σημαντικό πρόβλημα αρχικά ήταν το ζήτημα των συνόρων της Βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία (Éire), ήτοι το λεγόμενο backstop, έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και παγκοσμίως.

Έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ζητά νέα παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και προσεγγίζει τον ηγέτη του Εγατικού Κόμματος (Labor Party) Jeremy Corbyn. Συναντήθηκε μαζί του στις 03/04/19, αναζητώντας μαζί μία συμβιβαστική λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Οι πιθανότητες όμως επίτευξης συμφωνίας είναι λίγες. Η απόφαση αυτή της May να κάνει άνοιγμα στην ηγέτη των Εργατικών δείχνει ότι «εγκατέλειψε» την ελπίδα να περάσει τη συμφωνία της με τις ψήφους των Tories και του Βόρειου Ιρλανδικού κόμματος DUP και ψάχνει συμβιβαστική γραμμή για ποιο χαλαρό Brexit που θα προβλέπει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. Θα δεχθεί όμως η Πρωθυπουργός μία μόνιμη τελωνειακή ένωση προκειμένου να επέλθει συμφωνία υπαναχωρώντας από τις κόκκινες γραμμές της;

Μετά τις ήττες της στο Κοινοβούλιο, η Theresa May, αρνούμενη να προκηρύξει εκλογές έκανε πίσω και σε διάγγελμα ανακοίνωσε στους Βρετανούς ότι θα ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50 με στόχο η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως στις 23 Μαΐου 2019, ήτοι λίγο πριν την προκήρυξη των Ευρωεκλογών ώστε η Μ. Βρετανία να μην λάβει μέρος σε αυτές.

Η May αναφέρθηκε στην μη επίτευξη συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η παράταση, πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία και να φανεί φως στο τούνελ του Brexit, παρουσιάζοντας την όποια συμφωνία στην ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Corbyn δέχεται πιέσεις από την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα των Εργατικών για νέο δημοψήφισμα, θέση που στηρίζει η ελάσσων αντιπολίτευση.

Η Βουλή Κοινοτήτων αποφάσισε στις 03/04/19 με οριακή πλειοψηφία μίας έδρας να μην υπάρξει τρίτος γύρος “ενδεικτικών ψηφοφοριών” για εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπου στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος May – Corbyn είναι η μοναδική πλέον λύση που πρέπει να παρουσιασθεί έως στις 12/04/19, διαφορετικά θα έχουμε άτακτο Brexit, συνεπώς σε μία νύκτα θα επιβληθούν τελωνειακοί και ρυθμιστικοί έλεγχοι, όπως άλλωστε το δήλωσε και ο ίδιος ο Pierre Moscovici στις 03/04/19 καθώς εξηγούσε σχέδια έκτακτης ανάγκης

για τα τελωνεία, αναφέροντας ότι ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ελέγχοντας τα εισαγόμενα αγαθά στη βάση της ανάλυσης κινδύνου και αυξάνοντας το κόστος της γραφειοκρατίας, ενώ αναμένονται περίπλοκοι υπολογισμοί αποπληρωμής ΦΠΑ, με αποτέλεσμα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η ύπαρξη νέων τελωνειακών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και της Βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας ελλοχεύει νέους κινδύνους υπονόμευσης της ειρήνης.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ποσοστό Βρετανών απαιτούν από το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει στην «έξοδο» ακόμη και χωρίς συμφωνία, ενώ αντίστοιχα μία μεγάλη μερίδα πολιτών, ζητούν νέο δημοψήφισμα. Στις 03/04/19 παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση δύο στελέχη: ο υφυπουργός Brexit Chris Heaton Harris αναφέροντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει περαιτέρω παράταση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβώνας και ο υφυπουργός Ουαλίας Nigel Adams.

Η ηγέτιδα του Εθνικού κόμματος Σκωτίας Nicola Sturgeon τάσσεται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney είπε ότι ο κίνδυνος ενός “no deal” είναι ανησυχητικά υψηλός χαρακτηρίζοντας αστειότητες ότι το Λονδίνο μπορεί να διαχειρισθεί τις οικονομικές συνέπειες.

Η Bρετανική οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες, αφού οι ανησυχίες για το Brexit οδήγησαν τον δείκτη υπηρεσιών PMI, βαρόμετρο της οικονομίας, κάτω από το επίπεδο που υποδηλώνει ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα στις 03/04/19. Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit/CIPS, για τον τομέα των υπηρεσιών που αφορά από τις τράπεζες-κολοσσούς έως και τα κομμωτήρια, κατρακύλησε στις 48,9 μονάδες τον Μάρτιο από τις 51,3 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Μέσα σε αυτόν τον θόρυβο στο Westminster, ο τελευταίος δείκτης Markit/CIPS PMI καθιστά σαφές ότι η οικονομία πλήττεται σοβαρά», ανέφερε ο οικονομολόγος της ING James Smith σε σημείωμά του.

Σε μια εξέλιξη που πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη αυτό τον μήνα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Peugeot ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η καθυστέρηση της May στο Brexit γίνεται πολύ αργά για να μπορέσουν οι ίδιες να ακυρώσουν την προσωρινή παύση εργασιών στα εργοστάσιά τους στη Βρετανία, τις οποίες είχαν σχεδιάσει λόγω των φόβων για ελλείψεις σε εξαρτήματα αυτοκινήτων μετά το Brexit.

Για επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας κάνει λόγο το Economist Intelligence Unit (ΕΙU) σε έκθεσή του, τονίζοντας πως αναμένεται η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί από το 2,9% το 2018 σε 2,8% το 2020, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. To EIU εκτιμά το Brexit χωρίς συμφωνία ως σημαντικό παράγοντα στους παγκόσμιους κινδύνους της οικονομίας, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης