Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ – European Union Military Committee, EUMC) καθώς και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MC/CS), στις Βρυξέλλες.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σε καμία από τις δύο συνόδους δεν έγινε ούτε καν αναφορά στα μεγάλα προβλήματα ασφαλείας που προκαλεί η Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επαφές κατ΄ ιδίαν με τον SACEUR Tod D. Wolters αλλά και με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Claudio Graziano. Και οι δυο τους γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και θεωρούμε δεδομένο ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ θα επικαιροποίησε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την τουρκική επιθετικότητα. Δεν θα πρέπει να είχε άλλο θέμα στην ατζέντα του.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στις συνόδους των Βρυξελλών, αφορούσαν κατά:
α. Τη Σύνοδο της ΕUMC
_ Στη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ.
_ Στις επιχειρήσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της Common Security and Defence Policy (CSDP).
_ Στην συνεκπαίδευση κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
_ Στις εξελίξεις σχετικά με τη πρωτοβουλία της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation – PESCO).
_ Στην εξέταση του περιβάλλοντος ασφαλείας της περιοχής της Ανατολικής Ασίας.
β. Τη 181η Σύνοδο της MC/CS
_ Στη στρατηγική αποτροπής του ΝΑΤΟ.
_ Στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) του Ανωτάτου Διοικητού Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR).
_ Στην ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή ενδιαφέροντος του SACEUR.
_ Στη συνεργασία με τις χώρες – μέλη του «Μεσογειακού Διαλόγου» (Mediterranean Dialogue).
Παράλληλα έγιναν διμερείς συναντήσεις με τον SACEUR, General (USAF) Tod D. Wolters, τον Πρόεδρο της EUMC, General Claudio Graziano, καθώς και με τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) Σουηδίας, General (Air Force) Micael Bydén, της Σλοβακίας, Lieutenant General Daniel Zmeko, και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΔ του Ισραήλ, Major General Eyal Zamir.

 

Militaire.gr: Ο Α/ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες-Συνάντηση με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ from Militaire.gr on Vimeo.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016