Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
01/04/2019 | 18:27
Militaire News

Ουκρανία Εκλογές: Το Κρεμλίνο δεν συγχαίρει κανέναν απλά δεν θέλει “το κόμμα του πολέμου”

Ουκρανία Εκλογές: Το Κρεμλίνο δεν συγχαίρει κανέναν απλά δεν θέλει

Το Κρεμλίνο δεν θα ήθελε να δει στο τιμόνι της εξουσίας στην Ουκρανία το ‘κόμμα του πολέμου’, αλλά θεωρεί ότι είναι νωρίς για να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, στην οποία αναδείχθηκε νικητής ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ούτε προτίθεται προς το παρόν να συγχαρεί κανέναν, αλλά θα περιμένει να διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος με αφορμή τις δηλώσεις Ζελένσκι ότι στην πρώτη του συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα του ζητήσει την επιστροφή εδαφών και αποζημιώσεις, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει κανένα ουκρανικό έδαφος και πως το θέμα της Κριμαίας έχει λυθεί δια παντός.
«Οι εκλογές στην Ουκρανία, δεν τέλειωσαν, επίκειται ο δεύτερος γύρος και ως εκ τούτου είναι νωρίς προς το παρόν να γίνουν επίσημα κάποιες εκτιμήσεις» και «πρέπει να περιμένουμε» δήλωσε ο Πεσκόφ, καθιστώντας σαφές ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να συγχαρεί κανέναν από τους υποψηφίους που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. «Εφόσον οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει , δεν θα ήταν σωστό να συγχαρούμε αυτούς που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, επειδή ο νικητής των εκλογών στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη αναδειχθεί» δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα προτίθεται να συγχαρεί κάποιον από τους νικητές του πρώτου γύρου.
Ωστόσο ο Πεσκόφ κατέστησε σαφές ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τις δηλώσεις των υποψηφίων, όπως και ότι δεν θα ήθελε να δει στο τιμόνι της Ουκρανίας το ‘κόμμα του πολέμου’, αλλά ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της πραγματικής σταδιακής διευθέτησης της κατάστασης στην νοτιοανατολική Ουκρανία. « Παρακολουθούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των υποψηφίων και φυσικά αυτές που αφορούν την χώρα μας και τις διμερείς σχέσεις. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των υποψηφίων για το πώς βλέπουν το μέλλον της ανατολικής Ουκρανίας, καταλήγουμε σε ανάλογα συμπεράσματα και φυσικά δεν θα θέλαμε παρόλα αυτά να δούμε στο τιμόνι της Ουκρανίας το κόμμα του πολέμου, αλλά ένα κόμμα το οποίο θα προσέβλεπε στην πραγματική σταδιακή διευθέτηση της κατάστασης στην νότιο-ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μίνσκ.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξηγήσει σε κάθε Ουκρανό πολίτη ότι δεν έχει καταλάβει κανένα εδαφικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι το Κίεβο ήταν εκείνο που απώθησε τις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ το ζήτημα της Κριμαίας θεωρείται λήξαν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι σε περίπτωση που συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προτίθεται να του ζητήσει την επιστροφή εδαφών και την καταβολή αποζημιώσεων
Είμαστε έτοιμοι να εξηγήσουμε σε κάθε Ουκρανό πολίτη ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει κανένα ουκρανικό έδαφος, γενικά δεν μπορεί να μιλάει κανείς για αυτό» δήλωσε ο Πεκσόφ , επισημαίνοντας ότι οι αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ) «απωθήθηκαν από την ίδια την Ουκρανία και ό,τι συμβαίνει εκεί , είναι συνέπεια της πολιτικής που υιοθετεί η ηγεσία της Ουκρανίας». Η δε αναφορά στην Κριμαία είναι ανεπίτρεπτη , καθώς «το θέμα αυτό έχει κλείσει μια για πάντα» και δεν τίθεται θέμα συζήτησης. «Πολύ περισσότερο που η λέξη κατοχή ή προσάρτηση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε de facto ούτε de jure για την Κριμαία. Όλα όσα έγιναν στην Κριμαία, έγιναν αυστηρά σύμφωνα με την νομοθεσία τη Ουκρανίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής της Κρατικής Δούμας που είναι αρμόδια για την ΚΑΚ (κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) Λεονίντ Καλάσνικοφ, ο οποίος πρότεινε στην Κρατική Δούμα να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, είπε: «Αυτή είναι η θέση των βουλευτών ενώ με βάση το Σύνταγμα οι βάσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ορίζονται από τον αρχηγό του κράτους, τον πρόεδρο».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης