Όταν η Τουρκία μας “άφησε πίσω” εξοπλιστικά! Τα “καμπανάκια” που χτύπαγαν 17 χρόνια πριν!

Oι ισραηλινοί διέρρευσαν πριν μερικές ημέρες στον Τύπο  ότι η καταστροφή ενός  κινεζικής κατασκευής  ραντάρ της Συριακής αεράμυνας κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, έγινε  από ένα από τα UAV  “καμικάζι” Mini Harpy που διαθέτει.Ωστόσο όπως έγραψε το Militaire.gr στο ίδιο δημοσίευμα πληροφορίες από αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το ραντάρ – που κατά τους Κινέζους μπορεί να εντοπίσουν “αόρατα” αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-22 και F-35  βομβαρδίστηκε από μαχητικά αεροσκάφη  F-35I του Ισραήλ.

Το θέμα έχει και μια …ελληνική πτυχή: Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι διπλό και έγκειται αφενός στο ότι UAV  Harpy διαθέτει η Τουρκία εδω και χρόνια και αφετέρου ότι  το …ύπουλο αυτό όπλο έχει όνομα από την ελληνική μυθολογία!- τις …Άρπυες!
Την έναρξη παραλαβής των HARPY από την Τουρκια  είχε παρουσιάσει στα ΝΕΑ ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, με βαση πληροφορίες που περιλαμβάνονταν σε Δελτίο της ΕΥΠ.

Ιδού το προ 17 ετων κείμενο των ΝΕΩΝ, με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πρώτη παραλαβή από την Τουρκία  των HARPY  αλλά και το …όνομα του UAV:

Ο ελληνικός μύθος
<<Ζητούνται… Βοριάδες από το υπουργείο Άμυνας! Όχι για να μας δροσίσουν, αλλά για να εκδιώξουν, όπως στην ελληνική μυθολογία, τις… Άρπυιες – τουρκοϊσραηλινές αυτή τη φορά!

Τι ήταν όμως οι Άρπυιες; Πρόκειται για τα αρπακτικά ανθρωποβόρα τέρατα της
μυθολογίας με πρόσωπο και στήθος γυναίκας και σώμα όρνιθος, που εκδιώχθηκαν
από τους δύο πτερωτούς γιους του Βορέα, τους Βορεάδες, λυτρώνοντας τον Φινέα
από την καταδιωκτική μανία τους!
Οι τουρκικές Άρπυιες Harpy – σύμφωνα με τα στρατιωτικά εγχειρίδια… – είναι ένα από τα πλέον «σοφιστικέ» όπλα που απέκτησε χωρίς τυμπανοκρουσίες η Άγκυρα μόλις τον Ιούλιο από το Ισραήλ, προκαλώντας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πονοκέφαλο μεγαλύτερο από αυτόν του Φινέα!

Πολύ «ύπουλο» και άκρως επιθετικό όπλο
Η αναφορά της ΕΥΠ που έφθασε στο υπουργείο Άμυνας στις 11 Αυγούστου ήταν λιτή:
Η Άγκυρα είχε μόλις παραλάβει από το Ισραήλ τα μισά από 108 μη επανδρωμένα
«βομβαρδιστικά» αεροσκάφη τύπου Harpy, συνολικής αξίας 90 εκατ. δολαρίων.
«Τα αεροσκάφη αυτά, γράφει το δελτίο, χρησιμοποιούνται για την καταστροφή ραντάρ
και πυραυλικών εγκαταστάσεων του εχθρού που είναι πέραν των συνόρων. Το
σύστημα που κατασκευάζει η ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ, αποτελείται από ένα μίνι
αεροσκάφος μήκους 2,5, φέρει αισθητήρες για ανίχνευση της ακτινοβολίας του
ραντάρ και εκρηκτικά».
Το μικρό αεροσκάφος μπορεί για ώρες να κάνει βόλτες πάνω από ύποπτες περιοχές και όταν αρχίσει να λειτουργεί το ραντάρ, εφορμά στον στόχο σαν βόμβα! Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι πρόκειται για πολύ «ύπουλο» και άκρως επιθετικό όπλο, που μπορεί να επιφέρει ισχυρά πλήγματα στην αεράμυνα>>(https://www.tanea.gr/2002/09/10/greece/apeili-apo-tis-arpyies/).

Aυτά λοιπόν το 2002 που ξεκίνησε ο πονοκέφαλος…
Τον Απρίλιο του 2018 το militaire.gr   δημοσίευσε την πληροφορία ότι η Τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε δύο εκτοξεύσεις αεροχημάτων (UAV) καταστολής συστημάτων ραντάρ ισραηλινής κατασκευής HARPY, εκ των οποίων το ένα εξετράπη της πορείας του και κατέπεσε εκτός του Πεδίου Ασκήσεων Karapinar του Ικονίου, όπου κι εξερράγη…. Δεν πάνε πάντα όλα καλά στις τουρκικές ΕΔ. Αντιθέτως…

Το Mini-Harpy
Πάντως και οι Ισραηλινοί βελτιώνονται- και αυτό μας ενδιαφέρει πολύ…Τις προάλλες (22/02/2019)  το Militaire.gr, έγραψε γι΄ αυτή  την εξέλιξη.

Η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, γράψαμε,  παρουσίασε νέα UAV’s “καμικάζι”, με τα οποία όπως λένε οι σχεδιαστές και κατασκευαστές τους, μπορούν να καταστρέφουν S-300 και S-400.

Τα UAV’s καμικάζι τα κατασκεύασε η Israel Aerospace Industries και παρουσιάστηκαν στην έκθεση  Aero India.Το ΄χουν ονομάσει Mini-Harpy.

Οι ισραηλινοί σχεδίασαν και κατασκεύασαν λοιπόν το συγκεκριμένο UAV μετά από την ανάπτυξη των S-300 στη Συρία. Ουσιαστικά και αυτα πρόκειται για UAV-βόμβες, τα οποία χρησιμοποιούνται μία και μοναδική φορά.
Και επισημαίναμε:

Τέτοιου είδους οπλικά συστήματα ακόμη δεν απασχολούν την Ελλάδα, η οποία δείχνει να ΄χει μείνει πολλές δεκαετίες πίσω στις εξοπλιστικές επιλογές της.Επειδή η Τουρκία είναι πιθανό να αποκτήσει S-400 ίσως θα ΄πρεπε να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το δικό μας αντίδοτο…
Υπάρχουν λύσεις;
Λέτε  λοιπόν το ελληνικό οπλοστάσιο να αποκτήσει και HARPY – με το ελληνικό τους όμως όνομα <<Άρπυες>> – για τα τουρκικά S-400,  αλλά και …  Βορεάδες, για τα τουρκικά …HARPY;
Λύσεις υπάρχουν – ή έτσι ή αλλιώς!
Λεφτά υπάρχουν;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016