Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Γιώργος Γιακουμάκης, μ΄ένα κείμενό του, επιχειρεί να χτυπήσει ένα καμπανάκι κινδύνου, για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα το ΄χε κάνει όσο ήταν Α/ΓΕΝ. Δεν είχαμε ακούσει κάτι σχετικό, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο πλέον. Οι Αρχηγοί που λένε δημόσια όσα σκέφτονται, συνήθως φεύγουν.

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ γράφει ότι “προς το παρόν ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί”.

Το γράφουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι αυτό, αλλά νομίζουμε ότι πρέπει κάποια στιγμή, πολύ, πολύ σύντομα να αναρωτηθούμε πότε επιτέλους θα πρέπει να ανησυχήσουμε… Επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Απόστρατοι Αρχηγοί, είναι πότε θα πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά στον κόσμο για το τι πραγματικά έχει συμβεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης ,αλλά και πριν απ΄ αυτή. Το κακό ξεκίνησε πολύ πριν. Η απαξίωση δεν άρχισε το 2010…

Ίσως θα πρέπει επιτέλους ορισμένες αλήθειες να ειπωθούν στον κόσμο, γιατί πλέον έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η διατήρηση της μυστικοπάθειας δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον παρά εκείνους που πολλά χρόνια τώρα άφησαν το ελληνικό οπλοστάσιο να ρημάξει για να παραστήσουν τους “φιλολαϊκούς” , τους “οικονόμους” και τους “καθαρούς”. Το “χτίσιμο” του προφίλ τους μας στοιχίζει τώρα πολλαπλάσια. Κι αυτό είναι το λιγότερο κακό. Το χειρότερο είναι πως έχουν προκαλέσει μεγάλες “μαύρες τρύπες” στον αμυντικό “φράχτη” της χώρας, οι οποίες για να κλείσουν δεν χρειάζονται μόνο χρήμα αλλά και χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο…

Το κείμενο του Επίτιμου Α/ΓΕΝ Γ.Γιακουμάκη από κάθε άποψη είναι χρήσιμο, έστω κι αν δεν είναι τολμηρό. Έστω και “με τρόπο” θέτει το καυτό ζήτημα του εξοπλισμού της χώρας…

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η σκέψη μας σήμερα είναι στους συναδέλφους μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, εξυπηρετώντας διαφορετικές σκοπιμότητες από το λόγο σύλληψής τους και εύχομαι γρήγορα να τελειώσει η περιπέτειά τους.
Η ελληνική κοινωνία έχει συγκυριακά ανησυχήσει από αυτό το γεγονός αλλά και την κλιμακούμενη κατάσταση με τη Τουρκία και που αυτή θα καταλήξει. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να μας συνεγείρουν, όχι συγκυριακά, διότι δυστυχώς έχομε μπεί σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη ευρύτερη περιοχή μας.

Προς το παρόν ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί διότι διαθέτουμε ικανή στρατιωτική ηγεσία, εξαιρετικό προσωπικό που καθημερινά υπερβάλει εαυτόν, αλλά και ικανή στρατιωτική δύναμη που δύναται να αποτρέψει κάθε εχθρική επιβουλή και έχει δημιουργήσει για χρόνια ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα, όταν λόγω της κρίσης οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί δραστικά.

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι αναθεωρητική, όσο αφορά στις συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί. Η συνεχής αναβάθμιση των συντελεστών ισχύος της (πληθυσμός, οικονομία, τεχνολογία, στρατιωτική ισχύς κλπ) έχει ως συνέπεια την αύξηση των διεκδικήσεών της εναντι των γειτόνων της, δρα με υπερμετρη υπεροψία και όπως φαίνεται από τα γεγονότα ενεργεί αυτόνομα έξω από τον έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά σχεδόν όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι.
Δεδομένου ότι το διακύβευμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο, η Τουρκία έχει θέσει ως προτεραιότητα να διεκδικήσει τμήμα των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και εκεί που δεν έχει νομικά ερείσματα. Είναι σίγουρο ότι με το συνεχιζόμενο άνοιγμα της ψαλίδας των στρατιωτικών δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Τουρκία θα προκαλέσει κρίση για αναδιανομή του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος του Ελληνισμού αλλά και αλλαγή τους status quo στο Αιγαίο Πέλαγος.

Για να ανταπεξέλθουμε στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξομε νοοτροπία, να ανορθώσουμε διαχρονικές αξίες όπως η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, να τοποθετήσουμε το εμείς ως προτεραιότητα έναντι του εγώ, να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί για μια ισχυρή Ελλάδα. Το παράδειγμα για εθνική συστράτευση, ομοψυχία και ανόρθωση των διαχρονικών μας αξιών πρέπει να δοθεί από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας, διότι ‘ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα’.
Για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτείται να κτίσουμε ικανή αποτρεπτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια, με αύξηση των ανθρώπινων και των υλικών πόρων. Δεν πρέπει να ευελπιστούμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας σώσουν, όταν μάλιστα έχουν και διαφορετικές προτεραιότητες. Εμείς πρέπει να είμαστε δυνατοί για να μας σέβονται οι σύμμαχοί μας, να μας φοβούνται οι εχθροί μας και να μη διανοούνται ότι θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Γιακουμάκης Γεώργιος
Ναύαρχος (ε.α)
Επιτιμος Αρχηγός ΓΕΝ