Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
29/06/2018 | 06:00 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

ΟΠΥ, ΕΠΥ και ΕΜΘ! Το μπλέξιμο…

ΟΠΥ, ΕΠΥ και ΕΜΘ! Το μπλέξιμο...

Υπαξιωματικός προέλευσης ΕΠΥ, με πάνω από 25 έτη στην Υπηρεσία, είναι ο συντάκτης του κειμένου που ακολουθεί. Το έγραψε και το έστειλε στο Militaire.gr, θέλοντας να δώσει τέλος στην  σύγχυση που υπάρχει, σχετικά με  την προέλευση των πρώην Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Γράφει:

“Η προέλευση του «Οπλίτη Πενταετούς Υποχρεώσεως» (ΟΠΥ) εισήχθη στις τάξεις του Στρατού Ξηράς το Φεβρουάριο του 1985, με το Ν.1513/1985 (ΦΕΚ Α’ 12/8-2-1985, «Οπλίτες του Στρατού Ξηράς και άλλες διατάξεις») και εφαρμόστηκε στο Στρατό Ξηράς το 1985, στο Πολεμικό Ναυτικό το 1989 και στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, ως ανεξάρτητη προέλευση με ξεχωριστή επετηρίδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.1848/1989 (ΦΕΚ Α’ 112/8-5-1989, «Προέλευση των μονίμων Αξκών του Οικονομικού και του Στρατολογικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»).

Τα προηγούμενα έτη υπήρχε και ο θεσμός του Εθελοντή από Ανακατάταξη (;), όπου, μετά την παρέλευση της τριετίας ή της πενταετίας κατά περίπτωση, το προσωπικό που ήταν εντεταγμένο στη συγκεκριμένη προέλευση, μονιμοποιήθηκε και τοποθετήθηκε ταυτόχρονα πίσω από σειρές Παραγωγικών Σχολών, αναλόγως το έτος κατάταξής του και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ Α’ 160/10-6-1974, «Περί ιεραρχίας και προαγωγών των Ανθστών – Μόνιμων και Εθελοντών οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων»). Το εν λόγω προσωπικό, βάσει των διατάξεων των άρθρων 5 και 46 του ανωτέρου Νομοθετικού Διατάγματος, μετά τη μονιμοποίησή του, ακολουθεί την εξέλιξη των Μονίμων Υπξκών εκ Παραγωγικών Σχολών. Το ίδιο συνέβη και με τις Εθελόντριες του Ν.705/1977 «Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων», οι οποίες δεν είχαν καμία βαθμολογική εξέλιξη και ξαφνικά, μ’ ένα άρθρο και σ’ ένα νόμο, από το 2004, έφτασαν μέχρι και το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη-Συνταγματάρχη!

Πόση ειρωνία άραγε κρύβει όλο αυτό; Δηλαδή, ενώ έχει αλλάξει το σύμπαν στη νομοθεσία που διέπει τους στρατιωτικούς, εμείς ακόμα μιλάμε για το Προεδρικό Διάταγμα του 1991, για τους Νόμους του 1985, του 1989 και του 1992, για το Νομοθετικό Διάταγμα του 1974 (το οποίο χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, από τα Γενικά Επιτελεία και αποτελεί Νομοθέτημα άλλων εποχών)!

Η προέλευση του ΟΠΥ μετονομάστηκε σε «Εθελοντής Πενταετούς Υπηρεσίας» (ΕΠΥ), σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.2109/1992 (ΦΕΚ Α’ 205/29-12-1992, «Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδεύσεως, στρατολογίας, καταστάσεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»). Η εξέλιξη της συγκεκριμένης Προέλευσης αναφέρεται στο Ν.1513/1985 (ΦΕΚ Α’ 12/8-2-1985, «Οπλίτες του Στρατού Ξηράς και άλλες διατάξεις»), καθώς και άλλου είδους θέματα που καθορίζουν τη μισθολογική εξέλιξη, όπως και θέματα υγειονομικής περίθαλψης.

Έτσι, οι Υπξκοί προέλευσης ΕΠΥ, μετά την παρέλευση της πενταετίας ονομάζονται «Εθελοντές Μακράς Θητείας» (ΕΜΘ), εξομοιώνονται μισθολογικά, έχουν τα ίδια δικαιώματα/υποχρεώσεις και διέπονται από τις ίδιες διατάξεις σε θέματα πειθαρχίας, με τους εν ενεργεία μονίμους Υπξκούς εκ παραγωγικών σχολών. Σύμφωνα δε και με τις διατάξεις του ΠΔ 21/1991 (ΦΕΚ Α’ 9/4-2-1991, «Εθελοντές – Εθελόντριες Μακράς Θητείας»), προάγονται μέχρι και το βαθμό του Ανθστή (στα 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και παραμένει έτσι έως την αποστρατεία του στελέχους, στα 35 έτη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στους τελευταίους Νόμους του 2016, που αφορούν σε συνταξιοδοτικά θέματα).

Με το Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α’ 167/24-9-2010, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις») στο άρθρο 69, προβλέφθηκε η Μονιμοποίηση των ΕΜΘ, η οποία ακολούθησε με Προεδρικό Διάταγμα (μέσα στο 2011), για το σύνολο σχεδόν των υπηρετούντων Υπξκών κι έτσι η προηγούμενη κατάσταση των ΕΜΘ τροποποιήθηκε σε ΜΟΝΙΜΟΣ. Κατάσταση, η οποία επέφερε αλλαγές και στα επίσημα έγγραφά τους, όπως π.χ. στην έκδοση των ταυτοτήτων τους, σε ότι αφορά στην αναγραφή της κατάστασης, η οποία πλέον είναι ΜΟΝΙΜΟΣ.

Η προέλευση λοιπόν επίσημα είναι: ΕΠΥ, ενώ η κατάσταση είναι: ΜΟΝΙΜΟΣ.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφοράς, κατά την ταπεινή απόψη του συντάκτη, είναι αρκετά σημαντικά, καθώς οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά κι επειδή είναι, κατά κάποιο τρόπο, άκομψο ή ακόμα και προσβλητικό να χρησιμοποιείται επίσημα, ακόμα και σε έγγραφα ή Δγές, όπως κάνει άλλωστε ο ΣΞ, όπου για να διαχωρίσει τους Υπξκούς, αναγράφει π.χ. «Μόνιμος Αρχιλοχίας» ή «ΕΜΘ Αρχιλοχίας», ενώ αυτός ο διαχωρισμός ούτως ή άλλως υφίσταται σε όλα τα Σώματα (διαφορετικά διακριτικά, διαφορά ηλικίας, διαφορετικός αριθμός στρατιωτικού ή στρατολογικού μητρώου, διαφορά γραμμάτων στις ειδικότητας, ακόμα κι αν αυτές διαφέρουν από τις όμοιες των παραγωγικών σχολών  κτλ), εκτός του ότι, όλοι πλέον σχεδόν είναι ΜΟΝΙΜΟΙ, πλην των ΕΠΟΠ πριν τη Μονιμοποίησή τους (στα 7 έτη) λαι ορισμένων ΕΠΥ που επέλεξαν να παραμείνουν ως ΕΜΘ.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία, σας συγχαίρω για τη δυναμική σας παρέμβαση σε όλα τα θέματα που απασχολούν το Στράτευμα κι ευελπιστώ οι κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, μέσω των Επιτελών τους, να μπορούν να επιλύουν τα θέματα Διοικητικής μέριμνας του στρατιωτικού τους προσωπικού, άμεσα κι αποτελεσματικά, με γνώμονα την περιττή διάκριση, η οποία επιφέρει/εγείρει θέματα διαφορετικής συμπεριφοράς/αντιμετώπισης μεταξύ των στελεχών”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης