Πόσο στενή και ειλικρινής είναι η σχέση Πούτιν-Ερντογάν και Ρωσίας-Τουρκίας; Το να αναφερόμαστε βεβαίως σε ειλικρίνεια σε τέτοιες σχέσεις είναι σχήμα λόγου. Τα συμφέροντα κάθε χώρας δεν την επιτρέπουν…
Η σχέση Πούτιν-Ερντογάν έχει ενδιαφέρον ,ειδικά αυτή τη περίοδο. Ο Πούτιν είναι το μοναδικό στήριγμα που έχει ο Ερντογάν. Το πληρώνει ακριβά βεβαίως σε χρήμα. Όχι μόνο με τους S-400, αλλά και με μια σειρά μεγάλων έργων που η Ρωσία έχει αναλάβει στην Τουρκία. Το οικονομικό κόστος όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τον Ερντογάν.

Μεγαλύτερο θέμα για τον Ερντογάν είναι να κατορθώσει να “συντονίσει” τα θέλω του μ΄ αυτά του Πούτιν, ώστε να έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη του. Δεν είναι καθόλου εύκολο.

“Η Μόσχα και η Άγκυρα πρέπει όλο και περισσότερο να συνεργαστούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η Κριμαία, η Συρία και η διχοτομημένη Κύπρος”, γράφει στην Jerusalem Post ο Τιμούρ Αχμέτοφ, ειδικός για την Τουρκία στο ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

“Η Τουρκία, παρόλο που έχει επί του παρόντος μια λειτουργική συνεργασία με τη Ρωσία σε αρκετά θέματα όπως η Συρία ή με έργα σχετιζόμενα με την ενέργεια, εξακολουθεί να θεωρεί περιγράφει κατοχή την παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία” , γράφει ο Αχμέτοφ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τάταρων της Κριμαίας.
Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να ελέγξει τις κοινότητες των Τάταρων που ζουν στην Τουρκία ώστε να ελεγχθεί αυτό το πρόβλημα στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.

Ωστόσο τα “αγκάθια” στις ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν περιορίζονται σ΄ αυτό το ζήτημα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διμερής συμφωνία του Σεπτέμβρη του 2018 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας για την εγκαθίδρυση μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ Iτης Συρίας μπορεί να αποβεί επιζήμια για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας. Από την άλλη αν η Άγκυρα αποφασίσει να προκαλέσει ανοιχτά τα ρωσικά συμφέροντα στη Συρία, μπορεί να αντιμετωπίσει κλιμάκωση πολλαπλών μέτωπων στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ.

Η Ρωσία, αναφέρει ο Αχμέτοφ , μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις στην Κριμαία καθώς βλέπει την απομόνωση της Τουρκίας από τις εξελίξεις στο θέμα της έρευνας του φυσικού αερίου στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η Μόσχα προσμετρά την υποστήριξη που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ευρωπαίους.

Στην πραγματικότητα,γράφει ο Αχμέτοφ, “οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν το κυπριακό ζήτημα, όταν αναδεικνύουν το πρόβλημα της Κριμαίας, φέρνοτνας την Τουρκία σε δύσκολη θέση”.

Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή έχει “πιαστεί όμηρος” του Πούτιν.
Αυτό βέβαια εξηγεί και την επιμονή του Ερντογάν να μην κάνει πίσω στο θέμα των S-400. Δεν είναι ότι δεν θέλει. Δεν μπορεί. Μοιραία η Τουρκία θα μείνει πίσω στο πρόγραμμα των F-35 αν δεν αποβληθεί οριστικά. Κι αυτό είναι ασφαλώς μια εξέλιξη θετική για την Ελλάδα που κερδίζει χρόνο να συμμαζευτεί εξοπλιστικά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016