Υποστηριξε το militaire
Άποψη
30/10/2022 | 06:10 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Οι Τροχοί του Ιστορικού Ντετερμινισμού απειλούν την Ταϊβάν!

Οι Τροχοί του Ιστορικού Ντετερμινισμού απειλούν την Ταϊβάν!

Γράφει ο

Ηλίας Ηλιόπουλος*

«Οι ιστορικοί τροχοί της εθνικής επανενώσεως και της εθνικής ανανεώσεως κυλούν προς τα εμπρός», διεκήρυξε urbi et orbi ο Γενικός Γραμματεύς του Σινικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP), Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πρώτος μετά τον Mao Tse-tung «Μέγας Τιμονιέρης» κ. Xi Jinping, κατά την διάρκεια των εργασιών του προσφάτου 20ού Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος (16–22 Οκτωβρίου 2022). Ο Κινέζος ηγέτης διετράνωσε την πεποίθησή του ότι «η πλήρης επανένωσις της πατρίδος πρέπει να πραγματοποιηθεί απολύτως – και θα πραγματοποιηθεί απολύτως», επαναλαμβάνοντας σχεδόν πανομοιότυπη διακήρυξή του, γενομένη περί τας αρχάς Ιανουαρίου του 2020, ότι η Ταϊβάν «πρέπει να επανενωθεί και θα επανενωθεί» με την «μητέρα πατρίδα».

Ο ισχυρός ανήρ της ηπειρωτικής Κίνας προέβη συγχρόνως στην βαρυσήμαντη δήλωση ότι η χώρα του «ουδέποτε» θα «παραιτηθεί της χρήσεως βίας» αλλ’ ότι, αντιθέτως, «επιφυλάσσεται για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων», προκειμένου να επιτύχει την «επανένωση» με την Ταϊβάν. Έσπευσε μεν να προσθέσει ότι η ως άνω επιφύλαξις (λήψεως «όλων των αναγκαίων μέτρων») αφορά την περίπτωση «παρεμβάσεως» (εις τα της Ταϊβάν) υπό «εξωτερικών δυνάμεων», συνεπικουρουμένων υπό ενός «πολύ μικρού αριθμού» προσώπων εντός της Ταϊβάν – αλλά το μήνυμα εστάλη (πέραν του Ειρηνικού)!

Πειθαρχούν εις το κέλευσμα του ισχυρού ανδρός, το Συνέδριον ομοφώνως εψήφισε ρήτραν, συμφώνως προς την οποίαν το Σινικόν Κομμουνιστικόν Κόμμα (CCP) τάσσεται «ακραδάντως εναντίον της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και «θα ενεργήσει με όλες τις δυνάμεις του» προκειμένου «να χαλιναγωγήσει το κίνημα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Βαρυσήμαντος υπήρξε, εξ άλλου, η απόφασις του Συνεδρίου περί δημιουργίας, υπό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενός ισχυρού Στρατεύματος παγκοσμίου εμβελείας, μέσω μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού και καταλλήλου καλλιεργείας ικανοτήτων, ενώ εδόθη έμφασις στην ενθάρρυνση, εντός του Στρατεύματος, ενός συνδυασμού «μαχητικού πνεύματος» και «εκσυγχρονισμού σινικού τύπου». Οπωσδήποτε σημαντικόν ήτο και το γεγονός ότι το Συνέδριον επισήμως υιοθέτησε ένα πρόσθετον κεφάλαιον αναφερόμενον στην πολιτική νομιμοφροσύνη του Στρατεύματος.

Η σύνοδος της ιθυνούσης κομματικής και κρατικής γραφειοκρατικής ελίτ της αχανούς ασιατικής αυτοκρατορίας υιοθέτησε την αρχή των «Δύο Εγγυήσεων», ήτοι την εξασφάλιση της κεντρικής θέσεως και της αυθεντίας του κ. Xi Jinping εντός του Κόμματος και την εξασφάλιση της κεντρικής θέσεως και της αυθεντίας του Κόμματος εντός της χώρας. Εβεβαίωσε δε ότι «η σκέψις του Xi Jinping» – ο οποίος εξασφάλισε και τρίτην (πενταετή) θητείαν εις τα ηνία του κόμματος και του κράτους – είναι η κατευθυντήριος αρχή της μελλοντικής εξελίξεως της Κίνας.

Καθ’ όσον αφορά την Ταϊβάν, το Πεκίνον φαίνεται να έλαβε την μείζονος σημασίας απόφαση ότι το υφιστάμενον status quo, δεν είναι, πλέον, αποδεκτόν. Και φέρεται αποφασισμένον να επιδιώξει αυτό που αποκαλεί «επανένωσιν» με ταχυτέρους ρυθμούς. Έτσι, τουλάχιστον, αντελήφθη το νόημα της διακηρύξεως του κ. Xi Jinping, μεταξύ πολλών άλλων διεθνώς, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Antony Blinken (όρα «Taipei Times», 19 Οκτωβρίου 2022).

Μολονότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αναλυτές αλλά και εμπειρότατοι διπλωμάτες και ανώτατοι στρατιωτικοί φέρονται πεπεισμένοι ότι η ιθύνουσα κομματική και κρατική γραφειοκρατική ελίτ του Πεκίνου και ο κ. Xi Jinping προσωπικώς έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην υφαρπαγή της Ταϊβάν, οι εκτιμήσεις των ως προς τον πιθανόν χρόνον ενεργείας διαφέρουν κατά πολύ. Πολλοί θεωρούν ότι το σινικόν πλήγμα κατά της νησιωτικής πολιτείας είναι ζήτημα (ορατού) χρόνου, το αναμένουν δε να εκδηλωθεί εντός των προσεχών τριών έως πέντε ετών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προεξοφλείται πως το Πεκίνον θα επιχειρήσει να έχει κλείσει το ζήτημα, με τον ένα ή τον άλλον τρόπον, μέχρι του έτους 2049, οπότε θα έχει συμπληρωθεί ένας αιών από της εγκαθιδρύσεως κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα (1949). Δι’ ο και το 2049 εκλαμβάνεται ως ορόσημον της «εθνικής ανανεώσεως», κατά την αντίληψη (και φρασεολογία) του κ. Xi Jinping.

Άλλως τε, ο ίδιος ο Κινέζος ηγέτης μετέθεσε χρονικώς το εν λόγω ορόσημον περατώσεως της «εθνικής ανανεώσεως» ενωρίτερα, από το 2049 στο 2035 – με την πρόδηλον σκέψιν ότι, σε δεκατρία έτη από σήμερα, αυτός θα εξακολουθεί να χαίρει άκρας υγείας και να ευρίσκεται στην εξουσία αλλά και στο επίκεντρον των σχετικών εορτασμών, όπως ευστόχως παρετήρησε το εγκυρότατον για θέματα Ινδο-Ειρηνικού «The Diplomat» σε εκτενή σχετική ανάλυσή του.

Η απάντησις της Ταϊβάν στον λόγο του κ. Xi Jinping ήλθε από το Γραφείο της Προέδρου κυρίας Tsai Ing-wen: ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Xavier Chang εδήλωσε ότι «η Ταϊβάν είναι κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος». Συγχρόνως, το ισχυράς επιρροής Συμβούλιον Ηπειρωτικών Υποθέσεων (Mainland Affairs Council) της Ταϊβάν, το οποίον είναι αρμόδιον για τις σχέσεις της νησιωτικής πολιτείας με την ηπειρωτική Κίνα, προέβη στην δήλωση ότι «ο Λαός της Ταϊβάν, και μόνον αυτός, δικαιούται να καθορίσει το μέλλον του» και κάλεσε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να αποδεχθεί το αντικειμενικόν γεγονός της Κυριαρχίας και της Δημοκρατίας της Ταϊβάν. Υπενθύμισε δε ότι, ιστορικώς, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) ουδέποτε απετέλεσε τμήμα της επικρατείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Συνεπώς, η τελευταία ουδεμία νόμιμη αξίωση έχει επί της Ταϊβάν.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίληψις και η φρασεολογία του νέου «Μεγάλου Τιμονιέρη» Xi Jinping, αντίληψις και φρασεολογία εμφανώς ολοκληρωτική, κατά μήκος ενός μαρξιστικών καταβολών Ιστορικού Ντετερμινισμού – προδήλως εμπλουτισμένου με επιρροές της σινικής φιλοσοφικής παραδόσεως – σε συνδυασμό με την διακηρυχθείσα περαιτέρω ενίσχυση της Σινικής Στρατιωτικής Ισχύος, προμηνύουν αυτό ακριβώς που είπε ο κ. Xi ότι επέρχεται: «σκοτεινοί καιροί» χαρακτηριζόμενοι από «ισχυρούς ανέμους, τρικυμιώδη ύδατα και έτι πιο επικίνδυνες θύελλες».

*Ο Καθηγητής κ. Ηλίας Ηλιόπουλος διδάσκει σήμερα στο Τμήμα Τουρκικών και Συγχρόνων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί σειράν ετών Καθηγητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης