Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
22/09/2019 | 08:57
Militaire News

Οι τουρκικοί εξοπλισμοί, οι λύσεις ανάγκης της Ελλάδας και τα “καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”

Οι τουρκικοί εξοπλισμοί, οι λύσεις ανάγκης της Ελλάδας και τα

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το “εξοπλιστικό κρεσέντο” της Τουρκίας, περιγράφει τις “λύσεις ανάγκης” τις οποίες εξετάζει η Ελλάδα και προαναγγέλει την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ εντός του 2020. Τα τρία αυτά θέματα εκ των πραγμάτων συνδέονται…

•Το μεγάλο πρόβλημα των εξοπλισμών της Τουρκίας δεν είναι το F-35 που προς το παρόν δεν θα πάρουν, ούτε καν οι S-400 τους οποίους οι πληροφορίες λένε ότι θα ενεργοποιήσουν τον Δεκέμβριο. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα “εγχώρια προϊόντα” που η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει. Κι αυτό όχι απαραίτητα λόγω της “ποιότητάς” τους η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι συζητήσιμη. Το να παράγει δικά της uav όμως η Τουρκία είναι ένα πρόβλημα, όχι μόνο λόγω για τις δυνατότητες που αποκτά αλλά κυρίως επειδή μπορεί χωρίς καμία εξάρτηση από κανέναν να τα υποστηρίζει και να αντικαθιστά απρόσκοπτα και γρήγορα όποιες απώλειες έχει. Στην Λιβύη ,λένε οι πληροφορίες η Τουρκία έχασε 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έστειλε νέα uav!

Επίσης μπορεί να τα εξοπλίζει όπως θέλει και να τα αξιοποιεί επιχειρησιακά όπως επιθυμεί.

Η Ελλάδα όπως λέει στην συνέντευξή του ο κ.Παναγιωτόπουλος, συζητά με Ισραήλ και ΗΠΑ για την απόκτηση uav μέσω “ενοικίασης”. Έτσι όπως έχει η κατάσταση είναι μια λύση. Δεν μπορεί όμως να ΄ναι η μοναδική κυρίως γιατί αυτά τα συστήματα η Ελλάδα θα τα χρησιμοποιεί υπό όρους. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί να τα εξοπλίσει. Συνεπώς εκτός από την λύση της ενοικίασης η Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί πως θα αναπτύξει δικά της uav, κάτι που είχε ξεκινήσει πρώτη στις αρχές της δεκαετίας του 80. Σταμάτησε γρήγορα την προσπάθεια…

Ακόμη πιο σημαντικό είναι να αποφασίσει η Ελλάδα ποια θα είναι τα αντίμετρα που πρέπει να αποκτήσει για τα τουρκικά uav, τα οποία πλέον έχουν καθημερινή παρουσία στο Αιγαίο.

•Ο κ.Παναγιωτόπουλος, μίλησε και για τα δύο πολυσυζητημένα προγράμματα των ΕΔ. Το ένα είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Το δεύτερο είναι η απόκτηση γαλλικών φρεγατών. Γι΄ αυτό ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε συζητήσεις κι ότι “έχουμε ακόμη δρόμο”. Απ΄ ότι μαθαίνουμε είναι ένας δρόμος στον οποίο μπαίνουν εμπόδια. Θα επανέλθουμε αύριο με ρεπορτάζ. Όπως είπε πάντως η πρώτη φρεγάτα μπορεί να ενταχθεί στον ελληνικό στόλο το 2024.

Με δεδομένη την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και το 2024 ,πολύ περισσότερο το 2028, είναι πολύ μακριά. Συνεπώς μάλλον το ενδιαφέρον είναι πως θα επαναφέρουμε τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα σε διαθεσιμότητα 100%. Υπάρχουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που ακόμη κάνουν την διαφορά με την Τουρκία και τα οποία χρειάζονται άμεση υποστήριξη.

• Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που θα υπογραφεί όπως είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος εντός του 2020, τι θα δώσει στην Ελλάδα; Από τις “άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις” στον χώρο της Άμυνας, η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει κερδίσει, όσα θα μπορούσε και όσα θα αναμέναμε. Σ΄ ότι ζητήσαμε εισπράξαμε όχι, την ώρα που όλη η Ελλάδα έχει γίνει αμερικανική βάση. Θα εξακολουθήσουμε να “βολευόμαστε” με “καθρεφτάκια στους ιθαγενείς” ή μάλλον …στους “ινδιάνους”, για να θυμηθούμε τα ελικόπτερα Kiowa για τα οποία πολλά έχουμε γράψει κατά καιρούς; Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες ανάγκες και πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία περιέργως απορρίπτονται διαρκώς από τις ΗΠΑ που φαίνεται ότι δεν θέλουν να ενοχλήσουν την Τουρκία. Μήπως αυτά τα αιτήματα θα πρέπει να τεθούν ξανά με αποφασιστικό τρόπο στις συζητήσεις που γίνονται για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης