Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
09/03/2022 | 06:00 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Οι «Τομ Σόγιερ» της Ουκρανίας

Οι «Τομ Σόγιερ» της Ουκρανίας

Ο Γέροσλαβ έφτασε  μόνος του, άγνωστο πως, στα σύνορα.

 Είχε μόνο μία τσάντα μαζί του και τον αριθμό τηλεφώνου που του έδωσε η μητέρα του, η οποία έμεινε πίσω  στην Οδησσό, για να την πάρει μόλις φτάσει.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ο Γέροσλαβ μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος. Ο 16χρονος, είναι ένας από τους χιλιάδες ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω στην κόλαση της Ουκρανίας την οικογένεια τους.

Ο Ντάνιελ είναι ένα ακόμη παιδί, θύμα του πολέμου, που του στέρησε την εκπαίδευση αλλά και τους φίλους του, κάποιοι από τους οποίους πήγαν στη Ρουμανία και άλλοι στην Πολωνία.

Αυτός ακολούθησε το καραβάνι προς την ελληνική μεθόριο και τώρα βρίσκεται ασφαλής, προστατευόμενος σε κάποια κυβερνητική δομή.

Υπολογίζεται ότι 7,5 εκατομμύρια παιδιά θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Unicef, το 40 με 50% των Ουκρανών που έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα είναι ανήλικα, πολλά από αυτά μάλιστα είναι ασυνόδευτα. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν 13 ημέρες και ο πόλεμος που μαίνεται στη χώρα, έχει προκαλέσει τον θάνατο 41 παιδιών και τον τραυματισμό ακόμη 76.

Αυτά είναι τα αθώα θύματα της φρίκης του πολέμου.

Το αποκάλυψε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η ΟΞΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η Οξάνα οδήγησε μόνη της από βομβαρδισμένες περιοχές, συνοδεύοντας άλλες δύο γυναίκες και το παιδί της για να φτάσουν στην Ελλάδα. 

Το μυαλό και η καρδιά μένουν πίσω στον σύζυγο, τον αδερφό και τους συγγενείς που έμειναν στη φρίκη του πολέμου. 

Συγκλονίζουν όσα λένε στα παιδιά για να μην φοβούνται στα καταφύγια.

Χρωματιστές καρδιές, ζωγραφισμένες από παιδικά χέρια σε ένα παγκάκι στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

 Δεκάδες παιδιά που βγήκαν στον δρόμο της προσφυγιάς για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τα καταφύγια στην Ουκρανία. 

 Άλλα με τις μητέρες τους, άλλα με την γιαγιά ή τον παππού, έρχονται για να φιλοξενηθούν τα περισσότερα σε συγγενείς, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούν στο σπίτι τους.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι η Ana και η κόρη της, που έφτασαν οδικώς από την Οδησσό στα μολδαβικά σύνορα και από κει προωθήθηκε στην Ελλάδα.

 Η Ana, δηλώνει τυχερή, καθώς είχε στη διάθεσή της μεταφορικό μέσο και κατάφερε να φτάσει σχετικά εύκολα.

Στα σύνορα της Σλοβακίας με την Πολωνία, το ουκρανικό δράμα συνεχίζεται.

Στο χωρίο Velke Slamence, το κοντινότερο στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία, περνούν εκατοντάδες πρόσφυγες. 

Η πλειοψηφία τους παιδιά.

 Ασυνόδευτα. 

Οι γονείς τους τα έδωσαν σε κάποιο γείτονα, απλά για να τα περάσει προς τα δυτικά.

 Για μια καλύτερη και ασφαλέστερη τύχη.

Πολλοί γονείς τα πηγαίνουν οι ίδιοι στα σύνορα.

 Ένα φιλί, μια αγκαλιά και δάκρυα συνθέτουν το παζλ του αποχαιρετισμού. 

ΜΚΟ και ντόπιοι παίρνουν τα παιδιά μαζί τους.

 Οι γονείς τους γυρνούν ξανά στην ενδοχώρα για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό.

«Ουζχορόντ».

 Μόνο αυτή τη λέξη απάντησε ένα κορίτσι ενώ περνούσε τα σύνορα.

 Ήταν η πόλη της, στη δυτική Ουκρανία. 

Πέρασε τα σύνορα μαζί με τον μικρό αδερφό της.

 Οι γονείς τους έμειναν στο μέτωπο.

Είναι άγνωστο αν θα ιδωθούν ποτέ ξανά.

300.000 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Σε ένα τοπίο οδύνης και καταγγελιών για λεηλασίες κλοπές και φόνους σε χωριά και πόλεις όπου καταφθάνουν ρωσικά στρατεύματα, το δράμα των αμάχων και ειδικά των παιδιών  τρομάζει, χτυπώντας «καμπανάκι» παγκόσμιας κινητοποίησης…

«Κάθε ώρα που περνά αποτελεί άμεση κι αυξανόμενη απειλή για τη ζωή τους…

Ήδη έχουμε 300 χιλιάδες ασυνόδευτα, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια. Πολλοί γονείς τα αφήνουν σε γειτονικές χώρες κι επιστρέφουν στην Ουκρανία ώστε να στηρίξουν, όπως μπορούν, την κατάσταση.

Εάν δεν τερματιστεί η σύρραξη δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση λύση γι’ αυτά τα παιδιά που ζουν σε κατάσταση τρόμου, κινδύνου, πανικού κι αβεβαιότητας» λέει η Όλγα Σιώκου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ελληνικού Τμήματος της UNICEF στον Αθήνα.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Το δράμα της προσφυγιάς μέσα από εικόνες ξετυλίγεται στα σύνορα του Προμαχώνα. Θλίψη και εξάντληση…

Μικρά παιδιά, άλλα με τους γονείς τους και άλλα ασυνόδευτα. 

Αγόρια και κορίτσια που άφησαν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία και βρέθηκαν στην Ελλάδα και τα σύνορα του Προμαχώνα στις Σέρρες.

 Η φετινή Καθαρά Δευτέρα δεν μοιάζει με καμία άλλη από εκείνες που έζησαν.

 Το μέλλον είναι αβέβαιο και οι σκέψεις τους, βρίσκονται πιθανότατα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

 Εκεί που η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και η λίστα των θυμάτων αυξάνεται.

Φοβισμένα παιδιά δεν βλέπουν σήμερα χαρταετούς να πετούν στον ουρανό της πατρίδας τους, αλλά ρουκέτες πολέμου. 

Για να γλυτώσουν από τη φρίκη και τον θάνατο, έρχονται στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς τους ή ακόμη και ασυνόδευτα, με τους εθελοντές και τους υπαλλήλους του γραφείου του Δήμου Σιντικής να τους παρέχουν ό,τι μπορούν.

«Η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου, καθώς οι Έλληνες, μέσα στον 20ο αιώνα, εξωθήθηκαν στην προσφυγιά αρκετές φορές.

 Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων, ώστε να προσφέρει όσα ο ανθρωπισμός, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ του υπουργείου Μετανάστευσης Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται σε συνεργασία με πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφέρει τεχνογνωσία είτε να ρυθμίσει θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 είναι ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 757

Από Ευζώνους: 8

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης