Τα πρώτα φορτία των ρωσικών  συστημάτων  Pantsir-S1 θα φθάσουν στη Σερβία στα τέλη Φεβρουαρίου, μεαδίδει το πρακτορείο TASS . Η Σερβία δεν φοβάται να εξοπλιστεί από τη Ρωσία, η οποία έχει μπει για τα καλά στην αγορά εξοπλισμών όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή.
«Στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου,θα αρχίσουν οι παραδόσεο», δήλωσε αρμόδια πηγή.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε πως το Βελιγράδι παρήγγειλε τα συστήματα Pantsir στις 24 Οκτωβρίου 2019. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο πρόεδρος της Rosoboronexport Αλεξάντρ Μιχέγεφ δήλωσε στο TASS πως η Ρωσία θα στείλει τα συστήματα μέσα στους επόμενους μήνες.
Το σύστημα Pantsir-S1 έχει σχεδιασθεί για να εξασφαλίζει αντιαεροπορική άμυνα σε μικρή ακτίνα εναντίον στόχων .
Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με 12 πυραύλους επιφανείας-αέρος, που έχουν μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιομέτρων . Το Pantsir-S1 είναι επίσης εξοπλισμένο μ’ ένα διπλό αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών με βεληνεκές 4 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για να πλήττονται στόχοι σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ το αυτόματο πυροβόλο χρησιμοποιείται εναντίον στόχων σε μικρή ακτίνα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016