Πολλούς μήνες τώρα ασχολούμαστε με τους “τουρκικούς S-400”. Το ερώτημα να “θα τους πάρει ή όχι ο Ερντογάν” απαντήθηκε. Τους παίρνει. Τώρα έχουμε άλλο ερώτημα: “τι θα τους κάνει, θα τους ενεργοποιήσει ή θα τους αποθηκεύσει”. Νομίζουμε ότι πολύ σημαντικότερο είναι ένα άλλο ερώτημα που πρέπει κάποιοι να μας απαντήσουν είναι άλλο: οι “ελληνικοί S-300” σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Η ιστορία τους λίγο πολύ γνωστή. Από την Κύπρο στην Κρήτη και το μόνο που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια είναι μία όλη κι όλη εκπαιδευτική βολή επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2013. Από εκεί και πέρα τι;

Έχουμε ξεχάσει, γιατί μάλλον κάποιοι ήθελαν και θέλουν να το ξεχάσουμε ,ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής αεράμυνας είναι ρωσικής κατασκευής. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι ρωσικό, αφού δεν είναι μόνο οι S-300 που διαθέτουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια η συντήρηση αυτών των συστημάτων έχει περάσει από “σαράντα κύματα”. Όπως και οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Για να μην ρίχνουμε πάντα όλες τις ευθύνες στους άλλους -κάτι που συχνά κάνουμε- θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για τις καθυστερήσεις στη συντήρηση των S-300, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και στην Αθήνα. Σε κυβερνήσεις,αλλά και σε στρατιωτικές ηγεσίες οι οποίες πάντα είχαν ταμπού και “θέματα” με οτιδήποτε δεν είχε να κάνει με το ΝΑΤΟ!

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ώστε η συντήρηση των ρωσικών αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων και ειδικά των S-300, να “μπουν σε μια σειρά”. Αυτό έχει γίνει και οι σχετικές συμφωνίες έχουν δρομολογηθεί προς υπογραφή. Είναι ενδεικτικό πως οι Ρώσοι δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της 15ης  ρωσο-ελληνικής διακυβερνητικής επιτροπής για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας , εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μην αλλάξει η ηγεσία της ΓΔΑΕΕ, στην οποία επικεφαλής είναι ο Αντιναύαρχος ε.α Κυριάκος Κυριακίδης.

Τώρα οι Ρώσοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό των ελληνικών S-300. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει στο Sputnik ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ.

«Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα προσφέρει στην ελληνική πλευρά να οργανώσει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κινηθεί πιο κοντά σε αυτό, πιστεύω, μεταξύ άλλων, λόγω του γενικού κλίματος των κυρώσεων και της πολιτικής της ΕΕ και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Εάν αλλάξει η θέση των εταίρων μας από την Αθήνα, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να μελετάμε το θέμα», δήλωσε ο Σουγκάγιεφ.

Οι Ρώσοι μιλούν ακόμη για παραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα

Όταν ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο να υπάρξει γραμμή παραγωγής του νέου Καλάσνικοφ στην Ελλάδα, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, είχε σπεύσει να απαξιώσει το θέμα. Τώρα που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση , έρχεται το Sputnik, που έχει ενημέρωση “από ψηλά” στη Μόσχα για να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο συμπαραγωγής Καλάσνικοφ στην Ελλάδα. Μάλιστα όπως λένε ο Ρώσοι, η πρόταση είναι στο τραπέζι αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ,δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη κάνει τη σχετική πρόταση στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της.

«Πριν από μερικά χρόνια δουλέψαμε, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, για την οργάνωση της κοινής παραγωγής τουφεκιών Καλάσνικοφ στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Έχουμε κάνει σχετικές προσφορές στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό από την Ελλάδα”, δήλωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016