Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
06/07/2018 | 06:20 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ερντογάν με τα έργα στο Άκουγιου να “τρέχουν”

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ερντογάν με τα έργα στο Άκουγιου να

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ερντογάν προβληματίζουν εδώ και χρόνια χώρες όπως το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ. Η επιμονή του Ερντογάν να εντάξει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια προκαλεί λογικές υποψίες ότι τελικά θέλει να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα.
Προς το παρόν ο Ερντογάν σε συνεργασία με τον Πούτιν “τρέχουν” το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών ενέργειας. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τρεις πυρηνικοί σταθμοί με στόχο ένας απ΄ αυτούς τουλάχιστον να είναι έτοιμος το 2023, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Η κατασκευή των πυρηνικών σταθμών είναι μέρος του “οράματος Ερντογάν” για την Τουρκία του 2023.

Το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2007 με τον νόμο “για την κατασκευή και τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών και την πώληση ενέργειας”. Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας στο Άκουγιου. Τα εγκαίνια των έργων έγιναν τον περασμένο Απρίλιο παρουσία του Ερντογάν και του Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως “το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη μονάδα και έτσι η Τουρκία θα ενταχθεί στις χώρες που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια … Την επέτειο της δημοκρατίας μας, θα έχουμε ολοκληρώσουμε επιτυχώς αυτό το έργο”.

Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, ο καθένας με χωρητικότητα 1.200 μεγαβάτ. Το εργοστάσιο θα καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Rosatom, Alexey Likhachov, δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι «η Rosatom κατασκευάζει στην Τουρκία ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δοκιμασμένο (Generation III +), με τέσσερις μονάδες ισχύος βασισμένες στα ρωσικά πρότυπα ασφαλείας. ”
Πρόσθεσε ότι “το εργοστάσιο που χτίζουμε στο Άκουγιου κατασκευάζεται όπως κι αυτά που υπάρχουν ήδη στη Ρωσία”.

Όπως γράφει το israeldefense “η απόφαση της Τουρκίας να προωθήσει τις δικές της πολιτικές ενεργειακής ασφάλειας υπήρξε μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος, γιατί η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες εισαγωγές ενέργειας.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας ως μέσο για την αύξηση των διμερών σχέσεων και για να αποκτήσει περιφερειακή επιρροή παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Δεδομένου του ονείρου του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του οράματός του να κάνει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, η χώρα πρέπει να ενταχθεί στην πυρηνική ενέργεια. Διαφορετικά, η Τουρκία θα παραμείνει δεύτερης κατηγορίας χώρα, μια θέση την οποία ο Ερντογάν δεν μπορεί να δεχτεί”.

Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα παραμείνει στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Υπάρχει όπως προαναφέραμε πολύ μεγάλη καχυποψία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys
booksandtoys

Δείτε επίσης