Το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου στο οποίο θα αναζητηθεί ένα “συναινετικό διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν είναι το μόνο που απασχολεί την επικαιρότητα στην Αθήνα. Το “μπλέξιμο” που έχει να αντιμετωπίσει ο Ζόραν Ζάεφ με δύο Αλβανούς βουλευτές μπορεί να παρουσιάζεται ως εμπόδιο που μπορεί να ξεπεραστεί. Είναι όμως έτσι;

Το δεδομένο είναι ότι ο Ζάεφ μέχρι τώρα δεν έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και να επικυρώσει ουσιαστικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αναγκάστηκε να αναβάλει τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις του αλβανικού κόμματος BESA το οποίο απαιτεί σ΄όλα τα έγγραφα να αναφέρονται οι πολίτες του κράτους ως πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Το αλβανικό κόμμα θεωρεί ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι οι Αλβανοί, οι Τούρκοι και άλλες κοινότητες διαχωρίζονται.

Ο Ζάεφ λέει ότι αναζητείται “τεχνική λύση”, αλλά αν κάνει δεκτή την απαίτηση των δύο Αλβανών βουλευτών, τότε ενδεχομένως να ΄χει πρόβλημα με τους φανατικούς “μακεδόνες”.

Ήδη οι  8 βουλευτές του VMRO-DPMNE που ψήφισαν υπέρ  των τροπολογιών στην πρώτη φάση, ζήτησαν να απορριφθεί το αίτημα του κόμματος BESA, διαφορετικά δεν θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Αν περάσει η άποψη των Αλβανών θα είναι ένα “δώρο” και προς το Μέγαρο Μαξίμου που θα το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Να σημειώσουμε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αφού μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέος κύκλος πιέσεων στους βουλευτές από Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε βάση σχεδίου.

Σ΄αυτό το κλίμα αναμένεται το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, το απόγευμα, όπου θα ΄ναι γνωστό αν ο Ζάεφ έχει καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις των Αλβανών. Αν δεν τα καταφέρει δεν αποκλείεται το ραντεβού να μετατεθεί, αφού δεν θα ΄χει προς το παρόν αντικείμενο.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016