«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε σημερινό της δημοσίευμα ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και υποκλαπείσες συνομιλίες, του περασμένου Ιουνίου, που αποδεικνύουν ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα των New York Times, υποστηρίζει  ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούν ότι “εργάζεται υπέρ της Ρωσίας, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων , η οποία και θα επέτρεπε την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ”.

Σ΄ αυτή την υπόθεση το δημοσίευμα εντάσσει και την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε πρόσφατα η Αθήνα.
Οι New York Times γράφουν:

“Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες είναι ενθουσιασμένοι. Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη “Μακεδονία” (σ.σ έτσι την αποκαλούν) σχετικά με τη συμφωνία δεν πέτυχε το σκοπό του και το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, οι ΗΠΑ θεωρούν τις πληροφορίες  για τον κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μια σπάνια νίκη κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Σύμφωνα με τους NYT, οι Αμερικανοί πράκτορες την άνοιξη του 2018, εκτίμησαν ότι τα Σκόπια ήταν ένας πιθανός στόχος των Ρώσων. Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία για να τερματίσει τη διαμάχη με την Ελλάδα.

Η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη. Ο Βλαντιμίρ Α. Χιζόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,δήλωσε ότι “υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες.”
Η απειλή του Χιζόφ προκάλεσε την αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζ.Πάιατ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει το δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εμφανίστηκαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας. Το ίδιο συνέβη και στο Facebook.

Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ.Σαββίδης βρίσκεται εδώ και χρόνια στο ραντάρ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών ως μέλος του κόμματος του Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία. Αναφέρεται στη σχέση του κ.Σαββίδη με το ελληνικό ποδόσφαιρο και καταλήγει:

“Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έδειχναν ότι ο κ.Σαββίδης ήταν πίσω από πληρωμές 300.000 ευρώ για μια εκστρατεία κατά της συμφωνίας.

Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. “Είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικό”, δήλωσε για το σενάριο που τον εμπλέκει.

Όλα αυτά γράφουν οι ΝΥΤ, είχαν τεθεί υπόψιν του ΄Ελληνα πρωθυπουργού. Ωστόσο στις 11 Ιουλίου έγιναν οι απελάσεις των δύο Ρώσων .

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016