Παρά το γεγονός ότι κρίσεις φέτος στις ΕΔ έγιναν με μεγάλο αριθμό αξιωματικών να αποστρατεύονται, θόρυβος δεν έγινε. Η ανακοίνωση της ΝΔ χθες μάλλον έχει να κάνει…με την παράδοση που θέλει την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται…για να προσελκύσει τους αποστρατευθέντες στις “υπηρεσίες” της. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι αρκετές ημέρες μετά από τις αποφάσεις για τις αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας, γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ένα ανύπαρκτο αρνητικό κλίμα, για την αντικατάσταση του Αρχηγού Στόλου. Η “γκρίνια” εκφράζεται “διαδικτυακά” με σχόλια που προκαλούν εντύπωση για τους πολλούς που δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά και θυμηδία  για το ύφος τους (τύπου Λιακόπουλου). Κάποια βέβαια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και απειλητικά…Εδώ μπορούμε να πούμε ότι χάνεται το “μέτρο”, μιας και όπως μας είπε ένας επίτιμος ναύαρχος με κύρος, τέτοια φρασεολογία δεν δείχνει τίποτε άλλο, από την “αχαριστία του ευεργετημένου”.

Ο Αρχηγός Στόλου που αποστρατεύθηκε είχε αυτή τη κρίσιμη θέση για 2 χρόνια. Από τις λίγες περιπτώσεις αρχηγών με δίχρονη θητεία, αφού η πλειοψηφία των διατελεσάντων αρχηγών στόλου τα τελευταία 30 χρόνια,  είχαν θητεία ενός έτους. Οπότε κάθε άλλο παρά πρόωρη μπορεί να χαρακτηρίσει ο οποιοσδήποτε την συγκεκριμένη  αποστρατεία. Η πικρία οποιουδήποτε αποχωρεί πρόωρα και όχι πλήρους ημερών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι κατανοητή. Ο καθένας μπορεί να το καταλάβει αυτό. Ο τρόπος που διαχειρίζεται βεβαίως ο καθένας την πικρία του ή το αίσθημα αδικίας που πιθανόν να αισθάνεται είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να δικαιώνει την απόφαση αποστρατείας.

Αυτό που όλοι πρέπει να ΄χουμε κάθε μέρα στο μυαλό μας ότι δουλειά κι αν κάνουμε, είναι ότι αναντικατάστατοι δεν υπάρχουν πουθενά. Πολύ περισσότερο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου κρίσεις και αλλαγές προσώπων επιβάλλεται να γίνονται για να μπορούν και οι νεότεροι να ελπίζουν στην άνοδό τους στην ιεραρχία και να ανανεώνεται η επετηρίδα.

Τέλος είναι νομίζουμε περιττό να σχολιάσουμε όσους μιλούν, γράφουν ή υποννούν ότι έγιναν κομματικές ή εκδικητικές κρίσεις. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, και την “ιστορία” που κουβαλάει ο κάθε αξιωματικός,  ειδικά στο ΠΝ, δεν μπορεί σοβαρά να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Λίγη αυτοκριτική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, το αντίθετο μάλιστα. Οι Αξιωματικοί που επελέγησαν και τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους μετά από τις κρίσεις και άξιοι είναι και σίγουρα ουδείς μπορεί να τους κατατάξει στο “κυβερνητικό στρατόπεδο”. Μην γελιόμαστε…Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε Αξιωματικούς που θεωρούσε “δικούς” του, προφανώς όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, θα τους προωθούσε. Δεν έχει και δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να …φτιάξει. Συνεπώς δεν μπορεί να σταθεί η κατηγορία περί κομματικών κριτηρίων, παρά μόνο στην “ψεκασμένη” φαντασία, ανθρώπων που δεν έχουν καμία επαφή με το στράτευμα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016