Αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η τουρκική κυβέρνηση, καθώς, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, ένας Αμερικανός προξενικός υπάλληλος στην Άγκυρα κατάφερε να παραδώσει τον Δεκέμβριο στο τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών την κλήτευση για το δικαστήριο που σχετίζεται με την επίθεση εναντίον Κούρδων διαδηλωτών στην οποία είχαν εμπλακεί οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Άγκυρα καλείται να αποφασίσει για το αν θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ή θα εξακολουθήσει να αγνοεί την μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον της σε αμερικανικό δικαστήριο. Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι προκρίνει την δεύτερη στρατηγική, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη για τα επεισόδια στην αστυνομία της Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι ουσιαστικά απέτυχε να τον προστατέψει και ως εκ τούτου οι άνδρες της ασφάλειας του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν.

Για μήνες ολόκληρους η Άγκυρα αρνούνταν να παραλάβει την κλήτευση για τη δίκη. Αυτή, όμως, η τακτική κατέληξε σε αδιέξοδο τον Δεκέμβρη και έτσι αν η Τουρκία συνεχίσει να αγνοεί το δικαστήριο μετά το πέρας της προθεσμίας των 60 ημερών που έχει δοθεί, η δίκη θα προχωρήσει κανονικά χωρίς την εκπροσώπηση της τουρκικής πλευράς. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, σημασία της δίκης υπερβαίνει κατά πολύ τον τυπικό χαρακτήρα μιας αστικής μήνυσης, καθώς έχει ουσιαστικές πολιτικές προεκτάσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ενάγοντες κάνουν χρήση του ίδιου νόμου που έχουν χρησιμοποιήσει τα θύματα της Ιρανικής και Λιβυκής κρατικής τρομοκρατίας για να κερδίσουν δικαστικές αποφάσεις εναντίον αυτών των κυβερνήσεων.

Ο συγκεκριμένος νόμος που ονομάζεται «Foreign Sovereign Immunities Act» επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να μηνύσουν ξένες κυβερνήσεις για τρομοκρατία ή σωματική βλάβη. Με δεδομένο, όμως, ότι η Τουρκία είναι μια συμμαχική νατοϊκή χώρα, η ενδεχόμενη καταδίκη της στη βάση του εν λόγου νόμου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική πολιτική σημασία. Στην πρώτη γραμμή αυτής της δικαστικής διαμάχης βρίσκεται και ο ομογενής δικηγόρος Αντρέας Ακάρας, ο οποίος είναι μέρος της ομάδας που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Κούρδων διαδηλωτών. Κάνοντας λόγο για «πολιτική βία», ο Αντρέας Ακάρας υποστήριξε στο Bloomberg ότι η διαταγή για την επίθεση αποσκοπούσε στο να καταστείλει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των διαδηλωτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Ερντογάν έστελνε το μήνυμα στους Κούρδους και στους άλλους διαδηλωτές πίσω στην Τουρκία ότι «μπορώ να σας τελειώσω». Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική απόφαση της Τουρκίας. Όπως, όμως, αποκαλύπτει ο κ. Ακάρας στο Bloomberg, η Άγκυρα έχει ζητήσει παράταση για να απαντήσει στην κλήτευση που παρέλαβε τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο «για ενέργειες τις οποίες οι περισσότεροι Αμερικανοί θα θεωρούσαν αδικαιολόγητες».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016