Η Ουάσινγκτον απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια της Τουρκίας να πουλήσει ελικόπτερα αξίας 1,5 δις δολαρίων στο Πακιστάν! Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί ιστορική για την Τουρκία, αλλά η κόντρα με τις ΗΠΑ την θέτει υπό αμφισβήτηση. Γιατί;

Τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ που η Τουρκία έχει συμφωνήσει να πουλήσει στο Πακιστάν, έχουν χρησιμοποιήσει αμερικανική τεχνολογία και συνεπώς για να πουληθούν πρέπει να υπάρξει σχετική άδεια από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Όσο η κόντρα για τον πάστορα Μπράνσον είναι σε εξέλιξη είναι αμφίβολο αν αυτή τη άδεια θα δοθεί. Και η Τουρκία “καίγεται”.

Αν η Άγκυρα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια μέχρι τον Νοέμβριο ,τότε θα πρέπει να ζητήσει παράταση από το Πακιστάν, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα τη δώσει.
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν υπεγράφη στις 13 Ιουλίου, προβλέποντας την πώληση 30 επιθετικών ελικόπτερωνATAK, που κατασκευάζονται από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία (TAI) στο πακιστανικό Υπουργείο Άμυνας.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή στην ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016