Γαλλικές φρεγάτες και υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000, περιελάμβανε η ατζέντα των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Μπορεί να μην ήταν στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά συζήτηση έγινε και εκ των πραγμάτων συνδέθηκε με τα οικονομικά.

Η ελληνική θέση ήταν πως θέλουμε τις φρεγάτες αλλά “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος” και ζητήθηκε από τη γαλλική πλευρά κάποια πρόταση χρηματοδότησης. Το Παρίσι έχει προτείνει λύσεις ,αλλά η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει και νομίζουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη “δημοσιονομικού χώρου”.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το πρόγραμμα νέου πλοίου για τον ελληνικό Στόλο. ¨Οπως είναι γνωστή και η προσπάθεια που γίνεται από την αμερικανική πλευρά για να εισέλθει στα ελληνικά ναυπηγεία μέσω της ONEX. Συνεπώς η ελληνική πλευρά μάλλον παίζει τις καθυστερήσεις για να κερδίσει χρόνο. Αλλά οι ανάγκες που έχει ο Στόλος δεν επιτρέπουν χρονοτριβές.

Σ΄ ότι αφορά στα Mirage 2000 αλλά και στα όπλα τους θα προσθέταμε εμείς, θα έπρεπε να ΄χε δοθεί λύση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί έστω και τώρα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016