Η εξάχρονη Σάνη και ο δίχρονος Ρόι  κερδίζουν το ενδιαφέρον των μικρών- και όχι μόνο- επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Η Σάνη πιο σοβαρή και ”συνεσταλμένη”, ο Ρόι κοινωνικός, παιχνιδιάρης και χαδιάρης…<< Χαϊδέψτε τον, το θέλει>>,προτρέπει ο Συνοδός του…
Πρόκειται για δυο πανέμορφους Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων  Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς -ΤΕΝΞ, που είναι εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση εκρηκτικών και ναρκών. Ο υπαξιωματικοί  Συνοδοί των τους εξηγούν σε όλους το ρόλο τους βοηθούν στην φωτογράφιση όσων θέλουν – και είναι πολλοί , ακόμα και στρατιωτικοί .

Οι δραστηριότητες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Στρατού Ξηράς (ΤΕΝΞ)

Οι σκύλοι ανήκουν στο Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), που αποτελεί Μονάδα με νευραλγικό ρόλο και σημασία για τις αποστολές και το επιχειρησιακό έργο του Στρατού Ξηράς και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Παράλληλα με την επιχειρησιακή του αποστολή, προσφέρει καθημερινά μεγάλη κοινωνική προσφορά, τόσο ως προς τη δημόσια ασφάλεια της κοινωνίας, όσο και προς τη διασφάλιση στρατηγικών επενδύσεων της χώρας μας, αναφέρει το ΓΕΣ.

H Μονάδα διεξάγει επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα σύμφωνα με την αποστολή της, ενώ συμμετέχει σε Εθνικές και Νατοϊκές Ασκήσεις. Την τελευταία 10ετία, στελέχη της, έχουν εκπαιδευθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στο Βασικό Σχολείο Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων και Μηχανισμών –Πυρομαχικών (EOD) και απέκτησαν την ειδικότητα-εξειδίκευση του τεχνικού EOD.

 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το έργο, που επιτελεί η Ομάδα Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων Συνοδών (ΣΕΣΣ), η οποία συνδράμει στην ανίχνευση-εντοπισμό εκρηκτικών υλών σε ύποπτους χώρους, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε περίοπτη θέση εντός της Μονάδας, βρίσκεται το μνημείο πεσόντων ναρκαλιευτών, το μικρό καντήλι του οποίου, μένει άσβεστο χρόνια τώρα, θυμίζοντας την προσωπική θυσία στο βωμό του καθήκοντος μερικών δεκάδων ατόμων.

 

Αλλά και οι Στρατιωτικοί σκύλοι όταν πεθαίνουν έχουν τις ανάλογες  τιμές…Όπως η ΑΡΤΣΙ τον περασμένο Αύγουστο Συγκεκριμένα την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018, έφυγε από την οικογένεια των Στοιχείων Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων, από παθολογικά αίτια, η APTΣI, μέλος της Ομάδας Σκύλων/EOD ΤΕΝΞ που είχε γεννηθεί το 2008. Το ΓΕΣ είχε ανακοινώσει τότε μεταξύ άλλων για την Αρτσι:«Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Ελληνική Αστυνομία, στις 14 Αυγούστου 2010 και έκτοτε αποτελούσε πολύτιμο συνεργάτη στις αποστολές Έρευνας και Ανίχνευσης Εκρηκτικών Υλών και Πυρομαχικών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016