Στην Ελλάδα ,όπως έχουμε ξαναγράψει, η έννοια του απόρρητου είχε για πολλές δεκαετίες εξευτελιστεί κυρίως απ΄ αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τα “μυστικά του κράτους”. Γενιές δημοσιογράφων μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων δεν είχε καμία επίπτωση ,γιατί η δημοσίευση των γεγονότων με τεκμηρίωση στο μέγιστο βαθμό προηγείτο. Και είναι αλήθεια ότι για πάρα πολλά χρόνια στις συσκέψεις των “δημοσιογραφικών μαγαζιών” όποιος πήγαινε με απόρρητα στα χέρια του ήταν επιτυχημένος…

Τις τελευταίες ημέρες η δικαιοσύνη παρενέβη για δημοσίευμα που είχε να κάνει με τη διάθεση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Δημοσίευμα που είχε συγκεκριμένα στοιχεία για το που και πόσα χρήματα δόθηκαν. Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλούς συναδέλφους να επικαλούνται ανάλογες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, για να υποστηρίξουν ότι “αυτά έχουν λυθεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό” και ότι η δημοσίευση των πάντων είναι αποφασισμένη. Προφανώς έχουν επηρεαστεί από την κινηματογραφική ταινία , το Pentagon Papers που αφηγείται πως οι New York Times δημοσίευσαν παρά τη δικαστική απαγόρευση απόρρητα έγγραφα, για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μόνο που η ταινία αφηγείται γεγονότα του 1971! Από τότε δυστυχώς πολλά έχουν αλλάξει κι εμείς εδώ φαίνεται ότι …κοιμόμαστε!

Στην ίδια χώρα που έγιναν τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία “Pentagon Papers”, στην ίδια χώρα που δύο δημοσιογράφοι μπόρεσαν να βάλουν στη γωνία τον πρόεδρο Νίξον, στις ΗΠΑ, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Η 11η Σεπτεμβρίου έδωσε την ευκαιρία γι΄ αυτές τις αλλαγές και δεν αναφερόμαστε μόνο στους “ενσωματωμένους δημοσιογράφους” που κάλυπταν τους πολέμους απολύτως ελεγχόμενοι πλέον. Έχει γυριστεί και μία άλλα ταινία πριν μερικά χρόνια. Τίτλος της; “Και μόνο την αλήθεια”. Αφηγείται πως έχει σήμερα η κατάσταση. Αφηγείται την πραγματική ιστορία της δημοσιογράφου Τζούντιθ Μίλερ, η οποία φυλακίστηκε για 12 εβδομάδες επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές που τις έδωσαν πληροφορίες μέσω των οποίων αποκαλύφθηκε ταυτότητα πράκτορα της CIA! Αποφυλακίστηκε μόνο όταν μία από τις πηγές της, την αποδέσμευσε και της επέτρεψε να την κατονομάσει! Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ .

Τι συμβαίνει εδώ; Τα ίδια επιχειρούν να κάνουν και οι δημοσιογράφοι μάλλον δεν το ΄χουμε καταλάβει ακόμη… Όπως προαναφέραμε και γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία το “κυνήγι” δημοσιογράφων με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες περί “κατασκοπείας” έχει ξεκινήσει από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι πραγματικά είναι απόρρητο και τι όχι. Κρατικά έγγραφα ,ακόμη και ασήμαντης σημασίας έγγραφα του ΥΠΕΘΑ χαρακτηρίζονται αυθαίρετα απόρρητα ,μόνο και μόνο για να μην έχει τη δυνατότητα κανένας να τα δημοσιοποιήσει. Φθάσαμε στο τραγελαφικό σημείο δαπάνες αποστολών του εξωτερικού που τις πληρώνουμε όλοι, να έχουν την διαβάθμιση…απορρήτου.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι θεωρούμε απόρρητο και όταν το κάνουμε αυτό ,ας το τηρήσουμε. Προφανώς κάθε δημοσιογράφος θα αναλαμβάνει την ευθύνη του και θα αποφασίζει να δημοσιεύσει ή όχι έγγραφα που έχουν φθάσει στα χέρια του. Αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι τι προβλέπει ο νόμος και κυρίως ότι αυτός ο νόμος ισχύει για όλους. Επανερχόμαστε στην αστειότητα που ζούμε να γίνεται …φασαρία για διώξεις δημοσιογράφων ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής για κάθε κόμμα! Γι΄ αυτό κι έχουμε κρατήσει στο αρχείο μας την τελευταία ανακοίνωση της ΝΔ για το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή απορρήτων. Η δική μας εμπειρία εκτυλίχθηκε με τη ΝΔ στην εξουσία, όταν κάποιοι έκριναν …απόρρητες πληροφορίες που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο και έχουν ειπωθεί πολλές φορές από το βήμα της Βουλής!!! Συνεπώς μας φάνηκε μάλλον αστεία η ανακοίνωση της ΝΔ που είναι έτσι κι αλλιώς μακράν πρωταθλήτρια στο “κυνηγητό” δημοσιογράφων.

 

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016