Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο πιστεύουν ότι βρήκαν έναν τρόπο αποτροπής μιας σειράς απειλών του προέδρου Τραμπ σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Πρόκειται για την κατάρτιση ενός οικονομικού νομοσχεδίου, για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως ο Τραμπ θα αναγκαστεί να υπογράψει, σχολιάζει το “Politico.”
Στο πλαίσιο αυτό, η ρεπουμπλικανική ηγεσία δημοσιοποίησε χθες ένα νομοσχέδιο με υψηλές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2019.
Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ. Καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός δαπανών για το αμερικανικό Πεντάγωνο από το 2008.
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το ουσιαστικό οικονομικό ενδιαφέρον για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης των πιο διευρυμένων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από αυτά που έχει ζητήσει η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ αρνηθεί να υπογράψει τον προϋπολογισμό αυτόν τότε το σύνολο σχεδόν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και υπηρεσιών του Πενταγώνου, θα διακόψουν την λειτουργία τους.
“Πρακτικά θα πρόκειται για μία αναστολή λειτουργίας του συνόλου της κυβέρνησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τομ Κολ. Ο Κολ είναι μέλος στην αρμόδια επιτροπή αποζημιώσεων του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος και είχε ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου.
Οι ηγέτες τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και των Δημοκρατικών παρουσίασαν χθες με λεπτομέρειες -για πρώτη φορά- την στρατηγική του νομοσχεδίου κι ενώ, προσμετρώντας και την σημερινή ημέρα, απομένουν μόλις 16 ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας των υπηρεσιών της.
Από την πλευρά της, η Γερουσία αναμένεται ότι θα εγκρίνει σχετικά εύκολα το οικονομικό νομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την τακτική που θα ακολουθήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ψηφίσουν ένα πακέτο με δύο οικονομικά νομοσχέδια που θα προβλέπουν την χρηματοδότηση του Πενταγώνου, αλλά και προγραμμάτων για την υγεία, την εργασία, αλλά και την εκπαίδευση. Παράλληλα, υπάρχει και μια τρίτη σημαντική διάσταση, καθώς προβλέπεται η χρηματοδότηση οποιασδήποτε άλλης ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, την 30η Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση που το προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκριθεί, τότε, οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν οικονομικά την λειτουργία τους μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2018. Η ημερομηνία αυτή, προδιαγράφει χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
Τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου με μακρόχρονη εμπειρία στα οικονομικά ζητήματα και κυρίως στην χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι σχεδιασμένο το προτεινόμενο οικονομικό νομοσχέδιο “δένει” τα χέρια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που έχει δαπάνες χρηματοδότησης μεγαλύτερες από αυτές που έχει προτείνει ο ίδιος ή να προκαλέσει -μέσω της μη υπογραφής του νομοσχεδίου- μια σοβαρή οικονομική κρίση, επηρεάζοντας αρνητικά και την λειτουργία του αμερικανικού Πενταγώνου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έρθει αντιμέτωπος με τους στρατιωτικούς και τους βετεράνους στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ θα υπονομευθεί άμεσα και ουσιαστικά η χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
“Ο πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει το νομοσχέδιο αυτό ή να αναστείλει την λειτουργία της κυβέρνησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρόζα Ντελαούρο, που ανήκει στους Δημοκρατικούς και είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι ένα από τα στελέχη που είχε συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την πρόοδο που έκανε το Κογκρέσο στην χρηματοδότηση του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς η κίνηση αυτή διαφοροποιεί την κατάσταση χρηματοδότησης που είχε διαμορφωθεί για την αμερικανική στρατιωτική μηχανή την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, οι σύμβουλοι του Τραμπ άσκησαν κριτική στο Κογκρέσο, στιγματίζοντας την αύξηση των οικονομικών δαπανών για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που έρχεται σε αντίθεση με τις γνωστοποιημένες προθέσεις του Τραμπ.
Στην αύξηση των δαπανών δεν ασκεί κριτική μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κι επισημαίνουν την απουσία άσκησης συντηρητικής πολιτικής σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων και εκτελεστικής εξουσίας (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων, Λευκός Οίκος).
“Οι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο με ένα πλατύ χαμόγελο,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους που είναι πρόεδρος της συντηρητικής ρεπουμπλικανικής ομάδας (House Freedon Caucus). “Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο των Δημοκρατικών,” συμπλήρωσε με νόημα ο ίδιος.
Μία άλλη ομάδα Ρεπουμπλικάνων (Republican Study Committee) στην οποία και συμμετέχουν 170 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης, εκδηλώνοντας την πρόθεση των μελών της να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίσουν κατά της χρηματοδότησης του αμερικανικού Πενταγώνου.
Από την άλλη μεριά, στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο δεν εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την στάση που θα τηρήσουν οι συντηρητικοί, με δεδομένο το πολιτικά τοξικό προεκλογικό κλίμα, αλλά και την ριψοκίνδυνη απόφαση να ψηφίσει κάποιος κατά των δαπανών του Πενταγώνου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
“Εάν θέλουν να ψηφίσουν κατά της άμυνας, είναι δικό τους ζήτημα,” δήλωσε ο Κολ που είχε ουσιαστικό ρόλο στην διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για το νέο νομοσχέδιο.
“Μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία ή μπορεί να έχουμε μία πολιτική μάχη. Δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο μαζί,” δήλωσε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτι Μούρεϊ, αναφορικά με την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων που έγιναν μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.
Οι κοινοβουλευτικοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις καταρτίζουν τις τελικές λεπτομέρειες και την φραστική απόδοση των δαπανών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, μέχρι να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο που θα τεθεί προς ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν εμπλοκή στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, το τελικό κείμενο θα στερείται της αυστηρά κομματικής γλώσσας των Ρεπουμπλικάνων, στην οποία αρέσκεται ο Λευκός Οίκος.
Μία τέτοια εξέλιξη, σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις υποχώρησαν απέναντι σε ζητήματα όπως η κατάργηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των αμβλώσεων (Planned Parenthood) ή η αποσταθεροποίηση εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) το οποίο δεν κατόρθωσαν να καταργήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι το καλοκαίρι του 2017.
“Βεβαίως, υπάρχουν πολλές απογοητεύσεις στο νομοσχέδιο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ρόμπερτ Άντερχολτ, που συμμετείχε στην ομάδα των Ρεπουμπλικάνων διαπραγματευτών για την κατάρτιση του προτεινόμενου πλαισίου δαπανών.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Λίντσεϊ Γουόλτερς σχολίασε:
“Αναμένουμε την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για να το επεξεργαστούμε.”

Πηγή: “Politico”

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016