Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
11/01/2021 | 06:10 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ διαμαρτύρονται για τη δομή μεταναστών στην Ορεστιάδα

Οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ διαμαρτύρονται για τη δομή μεταναστών στην Ορεστιάδα

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού έστειλε επιστολές σε πρωθυπουργό και υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για την “επέκταση της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές”.

Η ΕΑΑΣ σε ανακοίνωση της αναφέρει:

“Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές.

Δίπλα στα σύνορα, με την επιθετική Τουρκία και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μόλις πριν από ένα χρόνο η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, όπου θα ζει και θα κινείται μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι επιτρεπτό να ανοίγεται “Κερκόπορτα” στον Έβρο.

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους του Έβρου, δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ή επέκτασης δομών φιλοξενίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδας και καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει κάθε τέτοιο σχεδιασμό”.

Τι απάντησε ο Ν.Μηταράκης; Μεταξύ άλλων στην απαντητική του επιστολή αναφέρει:

Όπως γνωρίζετε, στον Έβρο κλειστά κέντρα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, ενώ το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2012.

Δομές φιλοξενίας και άλλα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών και θα συνεχίσουν να λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών, καθώς, σήμερα, συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής διαθέτει 75 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας (εκτός Έβρου).

Τονίζεται επίσης ότι, για ευνόητους λόγους, παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο.

 

Όπως επίσης τονίζεται ότι δεν σχεδιάζετε να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με την σημερινή χωρητικότητα της δομής.

Αποστολή της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο είναι η καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας, ο υγειονομικός έλεγχος και η οργανωμένη μετακίνηση τους, σε υφιστάμενες δομές εκτός συνόρων.

Η σημερινή κατάσταση όπου επιτρέπεται σε αιτούντες άσυλο να μετακινηθούν ελεύθερα προς την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών λειτουργεί θελκτικά προς τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, συνεχίζοντας την πίεση στα χερσαία σύνορα μας.

Με τα προτεινόμενα έργα:

  • –  Πρώτον, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης και λειτουργίας της δομής.
  • –  Δεύτερον, αναβαθμίζονται οι προδιαγραφές ασφαλείας με την μετατροπή

    της δομής σε κλειστή / ελεγχόμενη και

  • –  Τρίτον, δημιουργούνται κατάλληλοι χώροι για την αντιμετώπιση δυνητικών

    έκτακτων αναγκών. Αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για τέτοιες περιπτώσεις καθώς και οι απαραίτητες υποδομές.

    Ως αποτέλεσμα, η αναβάθμιση ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, ενώ η σημερινή κατάσταση προσωρινής διαμονής στον Έβρο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

    Η συνολική πολιτική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης πλέον παράγει εμφανή αποτελέσματα και κάθε ενέργεια μας στοχεύει στον περιορισμό των ροών προς τη χώρα μας και στην διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης