Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
25/11/2020 | 06:32 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Οι απώλειες των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ “μάθημα” για την Ελλάδα! Τι μας δείχνουν

Οι απώλειες των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με το γράφημα του Clash Report το οποίο καταγράφει αποτελέσματα ένοπλων συγκρούσεων ανά την υφήλιο, οι απώλειες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κύρια μέσα και οπλικά συστήματα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ένοπλης σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυμάνθηκαν σε ποσοστό άνω του 50%.

Ειδικότερα οι αρμενικές ΕΔ έχασαν:
318 άρματα μάχης επί συνόλου 529 (ποσοστό 60%).
125 θωρακισμένα οχήματα επί συνόλου 414 (ποσοστό 30%).
312 πυροβόλα επί συνόλου 398 (ποσοστό 78%).
85 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων επί συνόλου 105 (ποσοστό 81%).
60 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας επί συνόλου 75 (ποσοστό 80%).

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τα παραπάνω στοιχεία είναι απολύτως ακριβή, καθόσον κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης οργίασε η παραπληροφόρηση και από τις 2 αντιμαχόμενες πλευρές, γεγονός όμως αποτελεί ότι η Αρμενία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει λόγω και των μεγάλων απωλειών σε προσωπικό και μέσα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών καταγράφονται στα αντιαεροπορικά συστήματα (80%), στα πυραυλικά συστήματα (81%) και τα πυροβόλα μέσου βεληνεκούς (78%).

Τα παραπάνω μας οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την τακτική που ακολούθησαν οι ΕΔ του Αζερμπαϊτζάν, με την πολύτιμη συμβολή της Τουρκίας, όσον αφορά την χρησιμοποίηση UAV τουρκικής κατασκευής, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχονταν από Κέντρο Ελέγχου με επικεφαλής Τούρκο Υποπτέραρχο, ο οποίος εγκατέστησε παρόμοιο Κέντρο Ελέγχου και στη Λιβύη. Άλλωστε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σε δηλώσεις του τόνισε την καθοριστική συμβολή των τουρκικών UAV στην επιτυχή έκβαση των συγκρούσεων για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και από τα βίντεο που πλημμύρισαν το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, τα τουρκικά UAV πραγματοποιούσαν αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης τοποθεσίας και στοχοποίησης των στοιχείων αεράμυνας της Αρμενίας, ενώ στη συνέχεια λάμβανε χώρα η προσβολή τους με πυραύλους που εκτοξεύονταν από UAV ή με καμικάζι drone ισραηλινής κατασκευής τα οποία προμήθευσε το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια με την αεράμυνα των Αρμενίων αποδεκατισμένη, η αποστολή καταστροφής των στοιχείων Πυροβολικού των Αρμενικών ΕΔ ήταν εύκολη υπόθεση για τα μη επανδρωμένα εναέρια μέσα του Αζερμπαϊτζάν.

Στην ουσία δηλαδή με σχεδόν μηδενική χρήση μαχητικών αεροσκαφών και μηδενική έκθεση προσωπικού σε κίνδυνο, προκλήθηκαν καίρια πλήγματα στις αρμενικές δυνάμεις, προσδίδοντας τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τα παραπάνω θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα, σχετικά με τους πιθανούς τρόπους ενεργείας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια μιας σύντομης σημειακής κρίσης.

Αντί να αναλωνόμαστε στην υποστήριξη της αγοράς μεγάλων και πανάκριβων οπλικών συστημάτων και μέσων, τα οποία σίγουρα απαιτούνται θα παραληφθούν όμως σε βάθος χρόνου, μήπως θα έπρεπε να στραφούμε άμεσα σε έξυπνες και σχετικά οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στον τομέα των UAV ;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης