Οι Αμερικανοί “πάνε μ΄ όλα” όπως και η Coca Cola! Ειδικά όταν κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν πολιτικές-κομματικές αποφάσεις. “Γιατί υπουργοποιήθηκε” ο ένας ή ο άλλος; “Τον ήθελαν οι Αμερικανοί” είναι η εύκολη απάντηση. Χρόνια τώρα ακούμε αυτή την εξήγηση , την ξανακούσαμε και αυτές τις ημέρες.

Οι Αμερικανοί όπως κι άλλοι ξένοι έχουν τις προτιμήσεις τους, αλλά ποτέ δεν εκτίθενται για έναν απλό λόγο: έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα ακόμη κι αν δεν προκύψουν οι “προτιμήσεις” τους να ελέγχουν την κατάσταση. Ο Σημίτης δεν ήταν επιλογή των Αμερικανών, αλλά μία εβδομάδα πρωθυπουργός βρέθηκε να τους ευχαριστεί από το βήμα της Βουλής.

Συνεπώς όσοι σπεύδουν να εξηγήσουν υπουργοποιήσεις κι άλλα παράδοξα της πολιτικής επικαιρότητας ας αναζητήσουν τις απαντήσεις σε ισχυρούς παράγοντες του εσωτερικού που πάντα είχαν κι έχουν προτιμήσεις. Επιχειρηματικοί κύκλοι, εφοπλιστές και ιδρύματα πάντα έχουν ένα καλό λόγο για κάποιον από τους πολλούς προστατευόμενους που έχουν. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις περιττές συνωμοσιολογίες με “Αμερικανούς, Άγγλους, Γάλλους…Πορτογάλους”, ίσως ακόμη και …εξωγήϊνους .Πολλές φορές η εξήγηση είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν μπορούμε να την διακρίνουμε.

Το κακό είναι ότι μ΄ όλα αυτά πάντα χάνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι πραγματικά ικανοί .Γιατί αυτοί ποτέ δεν έχουν ανάγκη να “προστατευθούν” και να προωθηθούν από κανέναν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016