Στο κείμενο με τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου, επισημαίνει τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια της θητείας του:

•Αναδιοργάνωση μονάδων και υπηρεσιών “με βάση τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα με πνεύμα οικονομίας”.

•Βελτίωση διαθεσιμότητας των διατιθέμενων μέσων.

•Αναβάθμιση των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΕΔ.

•Αξιοποίηση του προσωπικού “ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες του καθενός…ιδιαίτερα σε θέσεις ευθύνης”, όπως γράφει.

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με αυτά που υποστηρίζει ο Α/ΓΕΕΘΑ και όλοι ελπίζουν ότι θα τα υλοποιήσει.

Μεγάλος του αντίπαλος…η ιστορία! Η πρόσφατη ιστορία των ΕΔ… Ας πάρουμε έναν ,έναν τα θέματα στα οποία σωστά θέλει να επικεντρώσει την προσοχή του:

1. Αναδιοργάνωση: Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να αρχίσει η υλοποίηση της μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αθήνα. Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των απίστευτων αντιστάσεων που υπάρχουν σε οποιαδήποτε αλλαγή, αναδιάρθρωση, αναδιοργάνωση των μονάδων του ΣΞ. Οι μεγάλες ευθύνες βέβαια ανήκουν στους πολιτικούς οι οποίοι αλιεύοντας “ψηφαλάκια” στηρίζουν κάθε αίτημα τοπικής κοινωνίας όσο παράλογο κι αν είναι. Μικρότερες αλλά σημαντικές οι ευθύνες στρατιωτικών ηγεσιών που δεν κλείνουν τις πόρτες σ΄ όλους τους βουλευτές, πολιτευτές και “πολιτικάντηδες”.

2. Η βελτίωση της διαθεσιμότητας προϋποθέτει εκτός από πρόγραμμα -που έχει μπει τα τελευταία χρόνια- και χρήματα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν στη κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών. Η Άμυνα στα χρόνια της κρίσης πλήρωσε δυσανάλογο τίμημα ,υπέστη ζημιές και χρειάζεται στήριξη. Η στρατιωτική ηγεσία οφείλει να γκρινιάξει, να φωνάξει , να απαιτήσει.

3. Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών και των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΕΔ έχουν σχέση με τα παραπάνω.

4. Τέλος φθάνουμε στο “τέρας” με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Πτέραρχος Χριστοδούλου αν πράγματι αποφασίσει να αξιοποιεί το προσωπικό “ανάλογα με τα προσόντα του”. Στην Ελλάδα ένα από τα προσόντα, λέγεται “μπάρμπας”… Ο γνωστός “μπάρμπας στην Κορώνη”! Κυκλοφορεί όχι μόνο στις ΕΔ, αλλά παντού! Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Αν καταφέρει να τον νικήσει ο Πτέραρχος πολλοί θα του βγάλουμε το καπέλο.

Όπως και να ΄χει όλοι μας πρέπει να του ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016